Usavrši zamah girjom: Jednostavni savjeti za sigurno i učinkovito izvođenje ove odlične vježbe

Foto: Pinterest
 
IAKO izgleda vrlo jednostavno, zamah girjom lako je izvesti potpuno pogrešno. S obzirom na rastuću popularnost girje ovaj problem očitiji je nego ikad, no dobra vijest je da ćeš pomoću nekoliko odličnih savjeta usavršiti svoj zamah i brzo postići željene rezultate. Pogledaj koje su to najčešće pogreške i kako ih ispraviti.

Radiš čučanj
 
Ovo se događa vrlo često. Iz nekog razloga ljudi žele "sjesti" dok girja prolazi između njihovih koljena. No, zamah nije čučanj, već samo guranje kukova unatrag.
 
Koja je razlika? Tijekom čučnja, tvoji se kukovi i koljena maksimalno savijaju. Tijekom zamaha girjom, kukovi se savijaju maksimalno, no koljena minimalno.
 
Guranje kukova unatrag, dok ti torzo ne bude gotovo paralelno s tlom, omogućuje bolje aktiviranje tetiva, velikih mišića koji ti dopuštaju moćni zamah girjom visoko ispred tebe. Savijanjem koljena to nećeš postići.

Boli te donji dio leđa
 
Nakon treninga s girjom, trebaju te boljeti jedino tetive. No, ako te muči bol u leđima, vjerojatno je to radi pogrešnog guranja kukova. Pripazi na formu i usavrši svaki dio zamaha lakšom girjom.
 
Ne radiš plank
 
Zamisli zamah kao dva spojena pokreta: guranje kukova i vertikalni plank. Već smo objasnili kako gurnuti kukove bez da radiš čučanj, a sada je bitno objasniti i dio s plankom.
 
Tijelo ti mora tvoriti ravnu liniju od glave do pete. Ramena gurni unatrag, stisni mišiće gluteusa i kvadricepse, zategni trbušne mišiće, a stopala gurni prema tlu. Zamisli da ti se vrh glave proteže ravno do neba. Moraš izgledati kao da radiš plank na podu, no stojiš.
 
Pogled ti luta
 
Kad gledaš gore ili dolje, forma se kvari. Pogled drži ravno ispred sebe i pripazi da tamo ostane do kraja vježbe.

Nedostaje ti kontrola
 
Girja je teška, pa ti treba puno snage da obuzdaš svu tu težinu. Ako ju ne kontroliraš, ona će kontrolirati tebe - a to vodi do ozljede.
 
Kako to popraviti? Nakon što gurneš kukove unatrag, snažno gurni kukove naprijed. Zamisli da uteg bacaš ispred sebe. Dok se savijaš unatrag, prebaci težinu prema zdjelici. 
 
Ruke dižeš iznad glave
 
Pri gornjem dijelu pokreta girja treba završiti negdje između visine pojasa i ramena. Znat ćeš da je dovoljno visoko kad osjetiš da girja "lebdi" ili nema nikakvu težinu na sekundu. Što je girja teža, to je niži gornji dio pokreta.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.