Znanstvenici: Ovo je najbolje područje za potragu za NLO-ima u SAD-u

Ilustracija: Shutterstock

Ako želite vidjeti neidentificirane leteće objekte (NLO) na nebu iznad SAD-a, najbolje da odete na zapad, barem tako tvrde znanstvenici. Naime, stručnjaci sa Sveučilišta Utah poželjeli su istražiti kako lokalni okolišni faktori utječu na viđenja NLO-a, koji se od prije nekoliko godina nazivaju "neidentificiranim pojavama u zraku" (UAP). 

NLO-i (neidentificirani leteći objekti) su pojave ili objekti koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama izvanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema znanstvenog objašnjenja za opažanja.  

U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i (UAP) se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letjelice i dronovi ili pak kao dobre fotomontaže. 

"Zapad povijesno ima ‘dobar odnos’ s UAP-om: Područje 51 u Nevadi i Roswell u Novom Meksiku"

Znanstvenici iz SAD-a su nakon pomnije analize izvješća o NLO viđenjima u proteklih nekoliko desetljeća i faktora, kao što su naoblaka i uvjeti osvjetljenja, ustanovili da se većina "žarišta" nalazi u manje osvijetljenim državama poput Washingtona, Nevade i Novog Meksika. 

"Zapad povijesno ima ‘dobar odnos’ s UAP-om: Područje 51 u Nevadi i Roswell u Novom Meksiku. Onda, ovdje u Utahu imamo ranč Skinwalker u bazenu Uinta i vojnu aktivnost na području objekta Dugway Proving Ground", rekao je geograf Richard Medina sa Sveučilišta Utah, a prenosi Science Alert.

"Dodatno, ljudi ovdje puno vremena provode na otvorenome tijekom cijele godine. Vani su i gledaju u nebo", dodao je. Znanstvenici su proučili 98.724 viđenja NLO-a koje je između 2001. i 2020. zaprimila Nacionalna središnjica za prijavu NLO-a (NUFORC). Uočili su da je manje viđenja zabilježeno na jugoistoku SAD-a i u središnjim područjima. 

Sve više moderne tehnologije na nebu

Treba napomenuti da je danas na nebu sve više moderne tehnologije koja može zbuniti promatrače; od raketa kompanije SpaceX, dronova do Muskovih satelita. "Ima mnogo faktora koji mogu doprinijeti broju izvješća o anomalnim objektima", navodi geograf Simon Brewer sa Sveučilišta Utah. 

"Nadamo se da ćemo analizom područja na kojima su bila viđenja UAP-a pružiti neki geografski kontekst koji bi mogao pomoći u rješavanju ili razumijevanju ovakvih izvješća", dodao je.  

Istraživanje naziva An environmental analysis of public UAP sightings and sky view potential objavljeno je u časopisu Scientific Reports. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.