Lani je Jadran prekrila "morska sluz". Znanstvenici sad objasnili zašto

Foto: PIXSELL/Srecko Niketic

Morska sluz koja se tijekom ljeta 2024. pojavila uz obalu Istre i Dalmacije izazvala je nelagodu među kupačima, a sada znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković i partnerskih institucija otkrivaju što se zapravo dogodilo.

Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Estuarine, Coastal and Shelf Science, a kako navodi Institut Ruđer Bošković, uzrok je kompleksan i vezan uz kombinaciju klimatskih i oceanografskih uvjeta.

Mješavina toplih zima, slanog mora i mirne vode

Istraživanje je pokazalo da je sluzavi (mukozni) sloj nastao kao posljedica neuobičajeno toplih zimskih i proljetnih mjeseci, visokog saliniteta i smanjene dinamike mora – sve to u kombinaciji s velikim količinama hranjivih tvari dovelo je do stvaranja idealnih uvjeta za "cvjetanje" mikroorganizama koji proizvode ovu sluz.

U razdoblju od siječnja do kolovoza, more i zrak bili su za 2 do 4 °C topliji od prosjeka, što se prema znanstvenicima uklapa u scenarij klimatskih promjena, a samim time i učestalijih sličnih pojava u budućnosti.

Istraživački tim iz Hrvatske i Slovenije

Na čelu tima bio je dr. sc. Ivica Vilibić, a u istraživanju su sudjelovali stručnjaci iz Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Nacionalnog instituta za biologiju u Sloveniji te Centra za istraživanje mora u Rovinju.

U timu su bili:

  • Elena Terzić (IRB)
  • Iva Vrdoljak (PMF Split)
  • Iva Dominović Novković (IRB)
  • Martin Vojvodić (Nacionalni institut za biologiju, Piran)
  • Irena Ciglenečki (IRB)
  • Tamara Djakovac i Bojan Hamer (IRB – Centar za istraživanje mora Rovinj)

Podrška znanosti

Istraživanje je financirala Hrvatska zaklada za znanost u sklopu projekta GLOMETS i programa za poslijedoktorande (MODBOL), a dodatna podrška stigla je kroz Interreg Italija–Hrvatska.

Pojava morske sluzi nije nova, ali prema navodima znanstvenika, sve češći ekstremi u temperaturi mora i smanjenoj izmjeni voda mogu značajno povećati rizik njenog širenja u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.