Žena u Hong Kongu mahala zastavom, završila u zatvoru: "Uvrijedila je kinesku himnu"

Ilustracija: EPA

ŽENA koja je mahala britanskom kolonijalnom zastavom kako bi proslavila zlatnu medalju koju je na Olimpijskim igrama dobio Hong Kong, postala je prva osoba u gradu koja je završila u zatvoru zbog optužbe da je uvrijedila kinesku nacionalnu himnu.

Paula Leung, 42-godišnja novinarka, priznala je krivnju te joj je jučer izrečena tromjesečna zatvorska kazna. Leung, koja je kao olakotnu okolnost navela da ima autizam i poteškoća s učenjem, mahala je zastavom u trgovačkom centru gdje se na velikom ekranu prikazivala ceremonija dodjele medalja nakon pobjede Edgara Cheunga na Olimpijskim igrama u Tokiju u srpnju 2021.

Na ceremoniji dodjele medalje puštena kineska himna

Na javnim mjestima se okupilo mnogo građana kako bi proslavilo drugu olimpijsku zlatnu medalju u povijesti Hong Konga, i prvu u mačevanju, ali se situacija pomalo zahuktala kada je na ceremoniji puštena kineska nacionalna himna; pri čemu su se neki oglasili s negodovanjem, piše CNN.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, na Olimpijskim igrama se predstavljao odvojeno od kontinentalne Kine unatoč tome što je 1997. prešao pod njen suverenitet. Ovo je bio prvi put da se tijekom ceremonije dodjele medalje nekom hongkonškom sportašu na Olimpijskim igrama puštala kineska himna.

Mahanje britanskom kolonijalnom zastavom u znak protesta

Kada je 1996. Lee Lai-shan osvojila zlato za Hong Kong na Olimpijskim igrama u Atlanti, puštala se pjesma God Save The Queen i podignuta je britanska kolonijalna zastava Hong Konga. Stoga, prodemokratski prosvjednici znaju koristiti simbole iz britanskog kolonijalnog doba kako bi pokazali otpor prema sve jačem stisku kineskih vlasti.

Primjerice, često su mahali zastavom iz kolonijalnog doba na prodemokratskim demonstracijama koje su se 2019. održavale diljem Hong Konga. Otkako je Kina u lipnju 2020. uvela zakon o nacionalnoj sigurnosti, sve je manje javnih protesta.

Istog su mjeseca lokalne vlasti Hong Konga donijele zakon prema kojem je vrijeđanje kineske nacionalne himne kazneno djelo kažnjivo s do tri godine zatvora i maksimalnom novčanom kaznom od 6400 dolara.

Prema zakonu, građani su se dužni "svečano i dostojanstveno" ponašati kada se pušta ili pjeva himna Marš dobrovoljaca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.