Zašto u našim bolnicama krvnički mrcvare žene nakon pobačaja?

Foto: Ivica Galović/Pixsell

NAKON što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u saboru ispričala kako je završila u bolnici zbog spontanog pobačaja gdje su joj radili kiretažu (uklanjanje ploda) bez anestezije, javilo se još žena s istom pričom.

Index je ovu temu pokrenuo još prije godinu i pol kad nam je Zagrepčanka Marija Dadić ispričala svoje traumatično iskustvo iz Petrove bolnice gdje su joj također napravili kiretažu bez anestezije. Ona je k tome na kiretažu morala dvaput jer joj prvi put nisu u potpunosti uklonili plod. Umjesto anestezije prvi put je dobila Normabel i Ketonal, a drugi put su je uspavali i obavili zahvat pod općom anestezijom.

>> U bolnici radili ženi kiretažu bez anestezije: "Vrištala sam, ni porod me nije ovako bolio"

Iz Ministarstva zdravstva Indexu su tad odgovorili da su od Petrove zatražili podatke o konkretnom slučaju te da su prema njihovom očitovanju vidjeli da je postupak u ovom slučaju bio proveden sukladno pravilima medicinske struke.

Pitali smo Ministarstvo zdravstva zašto se pacijenticama ne daje anestezija prilikom kiretaže te je li razlog tome štednja.

"Indikaciju za primjenu anestezije prilikom obavljanja medicinskog zahvata u pojedinom slučaju utvrđuje nadležni liječnik specijalist ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta pri čemu se određuje i vrsta anesteziološkog postupka koji će se primijeniti (npr. opća anestezija, lokalna anestezija i dr. )", kratko su nam odgovorili u Ministarstvu zdravstva.

Ginekolog: Ženama se treba dati anestezija

Razgovarali smo s ginekologom dr. Dubravkom Lepušićem iz KBC-a Sestre milosrdnice koji je u razgovoru za Index rekao da je u slučaju da nema nikakvih medicinskih ograničenja svakako preporučljivo ženama dati anesteziju prije zahvata kiretaže.

"Ženama koje su doživjele spontani pobačaj i krvare svakako se treba dati anestezija da im se olakšaju dodatne patnje. To se po defaultu daje pacijenticama. Uvijek postoji anesteziološka služba koja radi s nama, oni su dio naše ekipe i u principu uvijek daju anesteziju. Naravno, prije zahvata treba uzeti sve podatke od pacijentice da se utvrdi kako nema medicinskih prepreka za davanje i pitati ju želi li opću ili lokalnu anesteziju jer neke odbijaju. To se odlučuje prije samog zahvata, koliko god hitan zahvat bio uvijek se nađe vremena za porazgovarati s pacijenticom o tome. Nekim ženama se ne smije dati anestezija jer netko može dobiti srčani arest. No ako ne postoje nikakve medicinske prepreke i žena da pristanak, onda joj se svakako mora dati anestezija", rekao je za Index dr. Lepušić.

Daniela Drandić iz udruge RODA - Roditelji u akciji za Index je rekla da im se dosta žena javilo da su im u bolnicama napravili kiretažu bez anestezije, no da sve ovisi o tome o kojoj je bolnici riječ, a ponekad ovisi i o tome koji liječnik je u smjeni.

"Neki daju anesteziju, ali ne čekaju da počne djelovati"

"Recimo u Puli i Rijeci liječnici u 90 posto slučajeva ženama daju anesteziju, no u nekim drugim bolnicama to nije slučaj. Nažalost kiretaža bez anestezije nije jedini postupak koji se tako izvodi, na isti način bez anestezije se vade jajne stanice u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, zatim kod kiretaža nakon spontanog kao i nakon prekida trudnoće na zahtjev, te kod rezanja i šivanja prilikom i nakon poroda. Tako se namjerno propušta zaštita žena od nepotrebne boli te ujedno znači diskriminaciju na temelju spola. Drugi problem je i praksa da liječnik da anesteziju, ali se ne čeka da ista počne djelovati", rekla je za Index Danijela Drandić i dodala da "pozdravljaju hrabru zastupnicu jer je u javnost iznijela svoju priču".

Također je navela kako u Engleskoj nema govora ni primisli da se ne daje neka vrsta anestezije i da su oni izdali smjernice kako se postupa u slučaju spontanog ili prekida trudnoće na zahtjev.

Neslužbeno pak doznajemo da će bolnice koje su liberalnije prema abortusu prije dati anesteziju pacijenticama.

Za kraj, podsjetimo što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić ispričala nakon što je rekla da je završila u bolnici zbog spontanog pobačaja.

"Ni porod me nije bolio kao kiretaža bez anestezije"

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti", rekla je Ninčević Lesandrić jučer u saboru.

Što se tiče Zagrepčanke Marije Dadić, ona je za Index ranije ispričala svoje traumatično iskustvo iz Petrove.

"Prokrvarila sam i došla sam na kontrolu u Petrovu. Bila sam u devetom tjednu trudnoće. Tada me je primila jedna divna doktorica koja je vidjela da se plod ne razvija i da mu ne kuca srce, ali rekla je da ćemo dati još neko vrijeme da vidimo kako će se dalje razvijati. Međutim, u srijedu sam opet prokrvarila i bila sam svjesna toga da sam doživjela spontani pobačaj. Potom sam došla u Petrovu bolnicu, na hitnu, na kojoj me je primila jedna specijalizantica. Ona mi je napravila kiretažu bez da sam dobila anesteziju. Pitala sam je kako će mi naživo raditi kiretažu, a ona mi je rekla da po novim pravilima na hitnoj ne smiju davati anesteziju. Umjesto toga mi je dala Ketonal i Normabel", započela je priču Marija Dadić.

Ono što je potom uslijedilo, rekla je, ne želi više nikad doživjeti i navela da će zauvijek zapamtiti te bolove iako je već iskusila porođaj.

"Kad sam rađala sina, nisam se ni oglasila, a nisam uzela ništa protiv bolova. Tijekom kiretaže vrištala sam i plakala jer nisam mogla izdržati te bolove, iako imam visok prag tolerancije na bol. Nisam mogla biti mirna dok mi je to radila pa je doktorica napisala da zbog nesuradnje pacijentice zahvat ostaje na tome. Nakon nekog vremena je rekla da smo gotovi i da legnem dva sata prije nego što će me pustiti doma. E da, prije toga je nakon zahvata rekla kako smatra da je kiretaža gotova i da se u petak javim doktorici", ispričala nam je Marija svoje traumatično iskustvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.