Zašto su vozača hitne strpali u zatvor na 30 dana? Odvjetnici: To se čini prestrogo

Foto: Darko Tomas / CROPIX

DANAS se ispred zagrebačkog zatvora Remetinec održao prosvjed i skup podrške za Marijana Macana, vozača hitne pomoći koji je uhićen nakon što je prošlog tjedna na Bundeku pregazio troje maloljetnika te mu je određeno 30 dana zatvora zbog - opasnosti od ponavljanja djela.

Macan je za vrijeme nesreće bio na intervenciji zbog životno ugrožene maloljetnice. U svom je iskazu pred sudom rekao da nije vidio troje tinejdžera jer je bio mrak, dodavši da su oni bili odjeveni u crno. Djelatnici hitne pomoći danima izražavaju nezadovoljstvo zbog odluke da će mjesec dana provesti u istražnom zatvoru, kao i zbog toga da su mu prilikom privođenja i dovođenja u zgradu suda bile stavljene lisice.

Index je stoga pričao s odvjetnicima koje smo pitali radili li se o uobičajenoj sudskoj praksi u ovakvim slučajevima, s obzirom na to da je Macan prije tri godine bio kažnjen zbog izazivanja prometne nesreće, ili je ovoga puta odluka o istražnom zatvoru bila prestroga, kao i upotreba lisica.

"Ovo mi se čini prestrogim"

"Sud je tu zauzeo stav da bi se moglo raditi o osobi koja je sklona vršenju takvih kaznenih djela i da bi mogao boravkom na slobodi počiniti novo takvo kazneno djelo. Ja osobno mislim da je takav stav u ovom konkretnom slučaju pomalo pretjeran, no ipak je u okvirima zakona i onoga kako sud tretira takve slučajeve", rekao nam je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Na pitanje ne bi li bilo logičnije da mu se samo oduzela vozačka dozvola, Pavasović Visković odgovara da bi on sam bio skloniji takvom rješenju. "Meni se ova odluka čini prestrogom", kaže.

Za odvođenje Macana u lisicama kaže da bi se inače osoba lišena slobode trebala odvoditi u lisicama. "Takvo je pravilo, no problem je što se to pravilo nije primjenjivalo dosljedno i sada jedna ovakva strši i izgleda pomalo neobično", kaže.

"Malo je čudno da nije nastupila rehabilitacija"

"Zakon kaže kod te iteracijske opasnosti da postoji opasnost od ponavljanja istog ili sličnog kaznenog djela. Ako je on već prije počinio neki prekršaj u prometu, malo je čudno da nije nastupila rehabilitacija, jer postoji jako kratak rok za rehabilitaciju, što znači da se vi nakon protoka vremena smatrate neosuđivanom osobom.

Ako su oni njemu izvadili nešto iz informacijskog sustava MUP-a, za što je postojala rehabilitacija, onda mu to nisu smjeli staviti na teret. No ovo sve sada govorimo pod pretpostavkom jer ne znamo je li bio prekršajno ili kazneno kažnjavan. No ako je to bio neki davni prekršaj, onda to po sudskoj praksi nije razlog da mu se odredi istražni zatvor.

Zakon ne propisuje decidirano, no iz sudske prakse proizlazi da se gleda radi li se o ponavljaču i okolnosti. Oni su mogli ići na blaže mjere, oduzimanje vozačke dozvole, a ako misle da bi to počinio u službi, moglo se ići na suspenziju ili je on u krajnjoj mjeri morao dati ostavku. Po meni je ova mjera u ovom slučaju bila prestroga i nije u skladu s dosadašnjom sudskom praksom", smatra odvjetnica Lidija Horvat.

Također je komentirala dovođenje Macana na sud u lisicama te je rekla da odluka o njihovom korištenju ovisi isključivo o procjeni pravosudne policije.

Kako je Božinović pokušao opravdati lisice?

"To je područje u koje je odvjetnicima teško zadirati. Ono o čemu odvjetnici vode brigu je da se osoba ne ispituje pred sucem u lisicama jer je to protivno presumpciji nevinosti. A što se tiče sprovođenja iz istražnog zatvora do zgrade suda, to je isključivo u ingerenciji pravosudne policije i njihove procjene opasnosti, o tome ovisi hoće li osoba biti vezana ili neće", kaže.

Zamolili smo je i da komentira izjavu ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, koji je za odluku o stavljanju lisica kazao da se ne radi "o nekoj represiji nego o preventivnom postupanju". "Može biti i da se izbjegne mogućnost da osumnjičenik ne učini nešto nažao sebi, policija mora osigurati da se odluka provode bez nekih posljedica", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

"Ma ne. Ako oni smatraju da je osoba suicidalna ili da postoji opasnost od samoozljeđivanja, onda se ona treba smjestiti po procjeni liječnika u posebnu prostoriju u zatvoru na određen broj sati, a ako bi bilo trajnije, onda na psihijatrijski odjel. A nikako da takvu osobu policija veže lisicama, to apsolutno po zakonu ne. Osoba se u krajnjem slučaju može vezati, ali to u psihijatrijskoj ustanovi, a nikako ne u policiji", kaže Horvat.

"Treba poštivati dostojanstvo ličnosti"

Za mišljenje smo pitali i odvjetnika Vedrana Ramadanovića koji se bavi kaznenim pravom. "Ovdje imamo počinitelja koji je navodno jednom već skrivio prometnu nesreću, no sada ne znamo je li se radilo o kaznenom djelu ili prekršaju. Važno je ovdje je li se to dogodilo prije, recimo, mjesec dana ili nekoliko godina. Imali smo slučajeve vezane uz Europski sud za ljudska prava gdje je Hrvatska bila osuđena jer sud prilikom izricanja kazni počinitelju nije uzeo u obzir da je počinio 30 prekršaja u prometu, što svakako treba uzeti u obzir.

Sud kod ovakvih presuda uzima u obzir posebne okolnosti. Svaki slučaj je za sebe i sve ovisi o konkretnim okolnostima i prijašnjem ponašanju počinitelja. No teško mi je komentirati jer nemam uvid u te posebne okolnosti, već sve što znam, znam iz medija", kazao nam je Ramadanović.

"Što se tiče odvođenja u lisicama, uvijek bi trebalo postupati s uhićenikom na način da se poštuje dostojanstvo ličnosti. Samo vezivanje lisicama ne bi samo po sebi predstavljalo kršenje, međutim svako medijsko prikazivanje na taj način može dovesti do povrede prava osobnosti. Teško je reći je li to samo po sebi bila povreda prava i osobnosti, no ipak bi se prilikom uhićenja trebalo voditi računa o tome. Ja bi kao odvjetnik mogao reći da mi je to sve malo čudno, no ne mogu komentirati jer nemam sve detalje", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.