Zašto ih mi plaćamo: HDZ-ovci na aktualcu svojim šefovima postavljali ulizivačka pitanja

AKTUALNI sat je rijedak primjer kad se u Saboru nešto doista događa. Postavljaju se konkretna pitanja i dobivaju ne baš konkretni odgovori. Ali se barem postavljaju pitanja. No, HDZ-ovci i to uspijevaju upropastiti.

HDZ-ovi zastupnici svojim su stranačkim šefovima i na zadnjem aktualcu, po dobro uigranom običaju, postavljali unaprijed dogovorena pitanja čija je jedina zadaća da Jadranka Kosor i njeni najbliži suradnici ne ispadnu sasvim nesposobni u očima javnosti. I da bace što više blata na SDP, naravno.

Zašto moramo slušati ulizivačka pitanja HDZ-ovaca?

Jer HDZ-ovci i njihovi koalicijski poltroni nemaju nikakvu želju postavljati ozbiljna pitanja o ozbiljnim državnim problemima. S obzirom na to da je većina tih problema posljedica činjenice da je u 20 godina Hrvatske HDZ na vlasti bio 16 godina. No, s posebnim će zadovoljstvom Kosorici, Milinoviću, Šukeru i ostalim čestim gostima Banskih dvora "servirati laku loptu" u nadi da će oni građani koji su se u TV prijenos uključili, u tom trenutku steći barem malo pozitivniju predodžbu o Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Ako je jedini smisao pitanja iz redova vladajućih na aktualcu jeftini pokušaj skupljanja političkih bodova, u čemu je svrha? Zašto moramo slušati Marijanu Petir kako hvali Darka Milinovića jer je "ozbiljno shvatio problem zdravstva u Sisku?" Ili Suzanu Bilić Vardić koja se za pitanje prijavila samo kako bi dobila priliku kazati da "Vlada provodi odlučnu borbu za sprečavanje korupcije i sukoba interesa".

Mrtvi ne mogu glasati. Ma da?

U pitanjima HDZ-ovaca pitanja se najčešće i ne naziru. Primjera radi, pogledajmo što je Boris Kunst pitao ministra uprave Davorina Mlakara. "Sigurno vas neću pitati ništa oko Daimlera jer vidim da SDP-ovi zastupnici imaju na bedževima pozivni broj vatrogasaca pa im oni to možda planiraju prijaviti sami. Ovih dana dio oporbe predvođen SDP-om javno je politizirao o poštenju glasača iz 11. izborne jedinice, posebno na prostoru BiH. Sugeriraju javnosti da se u 11. izbornoj jedinici vara s brojem glasova, aludira se da Hrvati u BiH prevarom donose glasove HDZ-u. Kakva su vaša saznanja o tako uvredljivim optužbama i mogu li birači iz te izborne jedinice varati tako da glasaju u dvije države?"

Povod je to da se ministar uprave trijumfalno ustane i objavi svekolikoj javnosti kako mrtvi nikako ne mogu glasati. To je nemoguće. Ministar čijeg postojanja većina građana Hrvatske nije niti svjesna, a oni koji bi ga na fotografiji znali prepoznati mogu se izbrojiti na prste jedne ruke, siguran je da je na izborima sve čisto i pošteno. "Hvala, nisam ni sekundu sumnjao u poštenje birača. Očito SDP obmanjuje javnost", poslušno odgovara bivši sindikalac Kunst, koji očito smatra da Mlakarova prosudba o glasanju dijaspore ima neosporivu težinu i kao takvu bi je možda trebalo uvrstiti u Ustav.

A što je ta gospodarska kriza?

Kako HDZ voli reći, idemo dalje. Sljedeće na redu je pitanje Milivoja Škvorca upućeno Ivanu Šukeru. Škvorc je, naime, primijetio da u Europi ovih dana postoji nešto što se zove "gospodarska kriza" pa je Šukera zamolio da mu rastumači "kakva je zaduženost Hrvatske u usporedbi s europskim zemljama". Šuker je jedva dočekao da počne mahati komadom papira sa "službenim podacima Hrvatske narodne banke". Da se ne zamaramo brojkama (jer se njima uglavnom ne zamara ni HDZ), možemo reći da je suma sumarum Šukerova izlaganja kako je financijska situacija u Hrvatskoj trenutno puno bolja nego u većini zemalja Europske unije. Kako? Nitko ne zna.

Invalidi su zbunjeni

Tu je zatim i pitanje Ljubice Lukačić koja je zabrinuta za sposobnost razlučivanja osoba s invaliditetom. Invalidi su, tvrdi Lukačić, strašno "zabrinuti i zbunjeni širenjem nedobronamjernih vijesti da je Zakon o medicinskoj oplodnji polučio negativne rezultate" pa je zanima ima li struka podatke koji ukazuju na takvo što.

Bio je to Milinovićev "šlagvort" da izrecitira napamet naučeni monolog koji ovih dana ponavlja gdje god stigne - nije točno da je zakon loš, ima 40 trudnoća više nego u istom razdoblju prošle godine. Uz napomenu da je svoj nastup obogatio dodatnim scenskim rekvizitom - komadom papira na kojem je flomasterom napisao brojku 10.000. "Ovo bi trebao biti vaš bedž. Toliko je djece manje bilo rođeno kad ste vi terorizirali hrvatske trudnice", poručio je Milinović SDP-ovcima.

Tko koga, s kim, kako i zašto?

Za kraj, nikako ne treba zaboraviti cijeli niz pitanja čija je svrha dokazati da HDZ nije jedina korumpirana stranka, već i mrski neprijatelji iz oporbe znaju s vremena na vrijeme umočiti prste u pekmez. Pitanja su to koja je lako prepoznati - postavljaju ih uglavnom manje poznati zastupnici HDZ-a te imaju opsežnu ekspoziciju u obliku opisivanja afere SDP-ova ili HNS-ova zastupnika kojeg se optužuje za mutne poslove.

Čuli smo tako da je Slavko Linić poklonio hotele u Dubrovniku svom prijatelju Štroku (Frano Matušić), da je Radimir Čačić pogodovao svojim poduzećima (Nedjeljka Klarić), da je SDP-ov načelnik Mljeta mešetario državnim zemljištem (Živko Nenadić), da je SDP-ov gradonačelnik Požege prevario i oštetio vlastite sugrađane (Davor Huška), da je Mirando Mrsić u sukobu interesa (Suzana Bilić Vardić)... Treba priznati središnjici, dobro su ih pripremili. Ali ipak je nemoguće zaboraviti da na svaku SDP-ovu aferu dolazi deset HDZ-ovih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.