Zapovjednik HRZ-a: Nažalost, nitko nije dobio poziv upomoć pilota

ZAPOVJEDNIK Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec gostovao je Temi dana HRT-a. Na početku je izrazio sućut obiteljima poginulih pilota. 

"Nažalost, naš posao je takav da uključuje i takav rizik. U ovom smo trenutku obustavili školovanje i obuku kadeta, no sve su snage spremne za reagiranje u određenim vremenskim intervalima. Sada se resetiramo i prioritet nam je briga o obiteljima i kadetima, pruža im se psihološka pomoć i vrlo brzo ćemo krenuti dalje", rekao je.

Na pitanje je li avion bio ispravan, rekao je kako je sve bilo u skladu s propisima, obavljen je pregled aviona i napravljen je probni let. A na pitanje je li radarska kontrola bila u kontaktu s pilotom, rekao je:

"Nažalost, nitko nije dobio poziv u pomoć putem radio-veze".

Što se može vidjeti na radarskom nalazu leta?

"Preliminarno ono što sam uspio dobiti je da je avion bio na propisanoj visini, a ostale detalje prepustimo istražiteljima".

Svjedoci govore kako je pilot izvodio akrobacije i da se u jednom trenutku čulo kao da je motor prestao raditi.

"U toj vježbi 9 kadet ima zadaću letjeti pokazno i pokazuje akrobatsko letenje i tada dolazi do promjene zvuka motora, što ne znači da je stao motor".

"U istrazi će se gledati stanje aviona, ali tu su još očevici, zapisi s radara, da se dođe do nekih zaključaka, položaj komandi, okružje i mjesto pada će pomoći istražiteljima".

Iako nema crne kutije, što se može saznati iz zapisa iz aviona?

"Možemo saznati podatak o geoopterećenju, a to je podatak koji pokazuje je li došlo do preopterećenja konstrukcije aviona u smislu izvođenja akrobatskih evolucija i da li je pozitivna ili negativna g-sila bila unutar dozvoljenih granica", istaknuo je Križanec.

Naglasio je kako apsolutne sigurnosti u zrakoplovstvu nema.

"Ratno zrakoplovstvo ima zadaće i pripremno ih je izvršiti, istaknuo je Križanec i dodao kako ovakvi pojedinačni slučajevi ostave ožiljak i donesu sjenu sumnje. No, ratno zrakoplovstvo može provoditi sve zapovjeđene zadaće na siguran način", zaključio je Križanec.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.