Zagrebački mitropolit Porfirije je novi srpski patrijarh

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MITROPOLIT zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. poglavar SPC-a. 

U najužem apostolskom ždrijebu su, osim Porfirija, bili episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem

Sabor SPC-a, na kojem se bira novi patrijarh, održan je u Beogradu, u kripti katedralnog Hrama Svetog Save na Vračaru.

Izborom za novog poglavara dosadašnji mitropolit nosit će najviše zvanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta prije 16 sati označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, koji na tom mjestu nasljeđuje preminulog patrijarha Irineja, koji je umro u studenome 2020. od posljedica zaraze koronavirusom.

Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. Novi patrijarh će biti formalno ustoličen već sutra.

Tko je Porfirije Perić?

Porfirije (Prvoslav Perić) je episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski od 2014. godine. 

Rođen je u Bečeju. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a 1986. godine je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu. Do 1990. je bio na poslijediplomskom studiju u Ateni.

Monah je postao u samostanu Visoki Dečani 1985. godine, a 1990. je zaređen u čin jeromonaha u bačkom samostanu Kovilj.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na redovitom zasjedanju 14. svibnja 1999. izabrao za vikarnog episkopa egerskoga, a 26. svibnja isti ga je sabor izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga, na dužnost upražnjenu smrću mitropolita Jovana (Pavlovića).

Bio je i episkop vojni (2010. - 2011.), a zatim koordinator za suradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Skandal sa snimkom na kojoj se pjeva četnička pjesma i pomirljive poruke tijekom mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske mitropolije

Tijekom svog mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske eparhije slao je pomirljive poruke. No 2016. godine našao se u skandalu nakon što je na snimci, koja je navodno nastala pet godina ranije u Chicagu, otkriveno da je pjevao četničku pjesmu. 

On se potom oglasio priopćenjem u kojem je izrazio žaljenje "zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme" te zbog jaza između Hrvata i Srba. Tvrdio je da tada, kao gost u Chicagu, nije bio u prilici utjecati na sve okolnosti.

Iste je godine, kada je izbio skandal sa snimkom, u Jasenovcu izjavio: "Nismo došli zbrajati žrtve, nego jedni druge moliti za oprost." 

Prije nešto više od mjesec dana u Petrinji je rekao da SPC neće prestati pomagati stradalima u potresu jer će, nakon prve pomoći, trebati obnavljati domove.

Kako izgleda procedura izbora?

I 46. patrijarh izabran je apostolskim ždrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne kuverte, a one u Evanđelje.

Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kuvertu iz Evanđelja, a kandidat čije je ime u toj kuverti je 46. poglavar SPC-a i preuzima upravu SPC-om. Inače, javno prenošenje izbora novog patrijarha je zabranjeno.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. studenoga 2020. na covid-odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.