Zagreb kupuje nekretninu s koje otpada fasada kako bi riješio problem vrtića i škole

Foto: PIXSELL/Marko Lukunic, Igor Kralj

PO hitnoj proceduri na sjednicu današnje Skupštine Grada Zagreba uvrštena je točka o kupovini nekretnine na Vrbanima III u Kuzminečkoj ulici za potrebe vrtića "Bajka" i OŠ Alojzije Stepinac za 4.3 milijuna eura. Riječ je prostorima u kojima se vrtić i škola nalaze u najmu od 2017. godine, a koja je u fokus javnosti došla zbog odnosa bivše gradske vlasti i tvrtke Zagrebgradnja od koje su se u najam prostori uzeli, piše tportal.

U međuvremenu s fasade praktički nove zgrade počele su otpadati ploče zbog čega je bila ugrožena sigurnost djece, ali stanara i prolaznika. Da je nelogično da kupovina "zgrade s fasadom smrti" ide po hitnoj proceduri, upozorio je Renato Petek (SDP), dok je o obrazloženju hitnosti gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao kako je on bio protiv toga da grad uzima u najam prostore, ali da im se sada nudi prilika da riješe problem.

"Do sada je za najam potrošeno 20 milijuna kuna i pruža nam se mogućnost da dodamo još 30 milijuna i kupimo prostore"

"Do sada je za najam potrošeno 20 milijuna kuna i pruža nam se mogućnost da dodamo još 30 milijuna i kupimo prostore i tako riješimo problem pa da onda kao i vlasnici utječemo na situaciju s pločama i to riješimo. Što da radimo s djecom koja su sad tamo? Da ih izbacimo na ulicu? Ja sam bio protiv modela koji je napravljen", kazao je Tomašević. Svega šest mjeseci nakon što je Grad Zagreb u svibnju 2017. godine potpisao desetogodišnji najam sa Zagrebgradnjom, vlasnik prostora u Kuzminečkoj postale su PBZ nekretnine od kojih grad prostore planira kupiti.

Prema slovu sklopljenog ugovora između Grada i Zagrebgradnje, nakon što istekne pet godina najma, najmodavac je dužan ponuditi zakupniku mogućnost kupovine nekretnina. Grad je proteklih pet godina mjesečno plaćao zakup za 1800 metara četvornih vrtića 19.805,17 eura plus PDV, a za 2326 metara četvornih 25.596,67 eura plus PDV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.