Vozač hitne: Godinama mi se sudilo zbog nesreće, platio odvjetnika, a nisam bio kriv

DANAS je pred Remetincem održan prosvjed u organizaciji udruge HITNA UŽIVO 194 kao podrška djelatniku Hitne Mariju Macanu, koji je uhićen nakon što je na Bundeku za vrijeme intervencije pregazio troje maloljetnika te mu je određeno 30 dana zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Nakon privođenja Macana u lisicama djelatnici Hitne pomoći rekli su da od početka tjedna na intervencijama voze poštujući sve prometne propise kako se ne bi doveli u istu situaciju znajući da će tako možda ugroziti život pacijenata. Index je na prosvjedu pričao s nekima od vozača koji su se požalili da ih u takvim situacijama nitko ne štiti, a jedan od njih ispričao nam je da mu se pet godina sudilo zbog nesreće za koju nije bio kriv.

"Pet godina sam se vucarao po sudovima"

"Slična situacija kao Macanu dogodila mi se 2010. godine. Vozili smo životno ugroženu osobu i došlo je do prometne nesreće na jednom križanju. Nakon toga sam se pet godina vucarao po sudovima i pokušavao se obraniti zbog semafora, koji je bio jako sporan. Sve do zadnjeg časa dok nisam privatno angažirao odvjetnika koji me uspio obraniti", rekao je vozač zagrebačke hitne pomoći iz Zagreba Mario Križić.

U pitanju, kaže, nije bila samo novčana kazna već i vozačka dozvola. "To nam je egzistencija, za vozače da ostanu bez vozačke znači da ostaju bez kruha, bez svega", kaže.

 

Na pitanje je li odlukom da voze po propisima ugroženo zdravlje pacijenata, Samuel Jelušić, medicinski tehničar u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba i predsjednik udruge Hitna uživo 194, odgovara da vjerojatno jest.

"Produžit će se vrijeme dolaska hitne pomoći. Normalno da nas je strah, vozači koji izlaze na teren imaju pred očima kolegu koji je tu izvođen s lisicama i naravno da sada puno opreznije izlaze na teren", kaže Jelušić.

Dodaje da iako nikad nije dobio kaznu zbog nesreće na intervenciji, to se dogodilo mnogim njegovim kolegama. "Evo, zadnji kolega koji je dobio kaznu zbog nesreće morao je platiti 1000 eura iz svog džepa", priča nam.

 

"Platio sam 130 eura iz svog džepa"

Još jedan vozač ispričao nam je da je sudjelovao u prometnim nesrećama na intervencijama te da je morao platiti kaznu.

"Ja sam kao vozač imao nekoliko prometnih. Nisam bio značajno ozlijeđen i nisam bio kriv. Ako se dogodi, platimo kaznu, Zavod ne stoji iza nas. Do sada sam najviše platio 130 eura i to je bilo pola iznosa jer sam na licu mjesta platio, iz svog džepa", kaže Natko Kulenović, medicinski tehničar u nastavnom Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

"Mi smo jednostavno u škripcu zato što Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne dopušta prolaz nikome kroz crveno svjetlo osim ako to nije regulirano nazočnošću policije. Stoga mnogi naši vozači dobivaju kazne.

Kako je moguće da ministar i država potiču na kršenje propisa? Da država koja bi trebala biti jamac provedbe zakona poziva da se propisi krše? Možemo promijeniti zakon da se žurnim vozilima omogući prolaz kroz crveno, kao u nekim drugim zemljama EU", kaže Kulenović.

 

Ravnateljica Zavoda šuti

Dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Maja Grba-Bujević do danas se nije oglasila o Macanovom slučaju unatoč pozivima hitnjaka da to učini. Djelatnici Hitne pomoći koji godinama pozivaju na njenu ostavku taj su zahtjev ponovili i danas.

"Ja jednostavno ne razumijem tu vladu koja ima ravnateljicu Zavoda čiji su djelatnici nezadovoljni. Mi godinama upozoravamo na njezin nerad, na probleme koje imamo, a ona ne poduzima ništa. Ne razumijem ni ministra ni premijera koji imaju osobu koja se cijelo vrijeme proziva zbog nerada", smatra Jelušić.

Dodaje da Grba-Bujević stalno ponavlja "mantru" kako oni nisu njezini zaposlenici, no oni su, kaže, zaposlenici Zavoda, pa time i upravo njeni zaposlenici.

"Ostavka sada, odmah"

"Ja ne mogu vjerovati da nas netko predstavlja tko ne mari za nas i tko se neće potruditi da stane iza nas. Svi smo jako razočarani s tim da nitko u ovoj profesiji ne stoje iza nas. Svi nas hvale kada napravimo dobra djela, ali u ovom poslu se događaju i ružna djela. Posao je jako rizičan i stresan i netko bi trebao stajati iza nas", kaže Križić.

"Mislim da nikome od nas sada nije ugodno raditi svoj posao kada ne znate hoćete li se navečer vratiti svojoj kući ili ćete završiti u Remetincu", zaključuje Križić.

"Mi smo gospođu Grbu pozivali cijelo vrijeme, pozivamo je i dalje kao udruga, no nema sluha. Nadali smo se da će nas zastupati kao saborska zastupnica, međutim, nikada nismo mogli ostvariti kontakt s njom, a ova njezina šutnja je znakovita. Vrijeme je za smjenu, da dođu neki mlađi ljudi, neki kojima je stalo da se zdravstvena zaštita poboljša u ovoj zemlji. Ostavka sada, odmah", kaže Kulenović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.