Vojni sud u Burmi osudio novinara na 13 godina zatvora zbog suradnje sa stranim medijima

VOJNI SUD u Burmi osudio je novinara Ngwe Soe Lina na 13 godina zatvora jer je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ilegalno surađivao s inozemnim medijskim organizacijama sa sjedištem u Norveškoj, prenosi britanski BBC.

Aung Thein, odvjetnik osuđenog novinara, potvrdio je medijima da je njegov branjenik osuđen zbog navodnog kršenja zakona o imigraciji i zakona o elektronskim medijima, jer je ilegalno izvještavao za Demokratski glas Burme, čije je sjedište u Norveškoj.

Odvjetnik Aung Thein tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je Ngwe Soe Lin prekršio zakon te je pozvao sud da preispita presudu.

U Burmi je na vlasti vojna hunta koja kontrolira sve medije i cenzurira novinare, a Ngwe Soe Lin je uhićen u lipnju prošle godine na izlazu iz internet-kafića u Rangoonu te odmah pritvoren.

Novinarsko udruženje Burme, koje zbog stalnih proganjanja vojnih vlasti ima sjedište u susjednom Tajlandu, u priopćenju nakon uhićenja Soe Lina navodi kako su burmanske vlasti samo tijekom prošle godine uhitile 14 novinara.

U prosincu je, također u Burmi, slobodna novinarka Hla Hla Win osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina jer je otkriveno da je Demokratskom glasu Burme poslala jedan videoprilog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.