Vojni analitičar o kineskim vojnim vježbama oko Tajvana: Ovako to počinje…

Foto: EPA

KINA je organizirala vojne vježbe u šest zona koje okružuju Tajvan kao odgovor na posjet predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Kina smatra da je Tajvan dio njezinog teritorija, a ne samoupravna država te na posjete stranih dužnosnika gleda kao na priznavanje suvereniteta otoka, piše Sky News.

Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane. 

Proba za invaziju na Tajvan?

Lansiranja su uslijedila u nekoliko valova, s početkom nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata. Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu sigurnost otoka i eskalirao napetosti u regiji.

Također je pozvala međunarodnu zajednicu da osudi kinesku vojnu prijetnju i zemlje da brane slobodu i demokraciju.

Mnogima se čini kako ove vježbe služe kao proba za potencijalnu blokadu i invaziju na Tajvan, što bi u sukob moglo uvući SAD, zajedno s američkim saveznicima poput Japana i Australije. Stoga se postavlja pitanje – zašto Kina poduzima ovakve korake i što time želi postići.

Kina sve odlučnije izjavljuje da se Tajvan mora staviti pod njenu kontrolu, ako je potrebno i putem sile. Pelosi je posjetila Tajvan u nezgodnom trenutku kada se kineski predsjednik Xi Jinping sprema kandidirati za treći petogodišnji mandat čelnika vladajuće Komunističke partije.

Xi nije imenovao nasljednika, a akumulirao je goleme ovlasti. Kazao je da sudbina Tajvana ne može ostati neriješena unedogled. Američki vojni dužnosnici smatraju da bi Kina mogla pribjeći vojnom rješenju u sljedećih nekoliko godina.

 

"Ako se Kina izvuče s ovim, sljedeći put će vježbe trajati tjednima, zatim mjesecima"

U kineskom ustavu stoji da Tajvan pripada njenom nacionalnom teritoriju, a u zakonu protiv odcjepljenja iz 2005. stoji da je "moguća invazija ako se u potpunosti iscrpe mogućnosti za mirno ujedinjenje".

Građani Tajvana, suočeni s kineskim vojnim prijetnjama i nemilosrdnom kampanjom diplomatske izolacije, velikom većinom podržavaju neovisnost. Taj je osjećaj dodatno pojačan nemilosrdnim ukidanjem političkih prava i slobode govora u Hong Kongu, što je Kina dugo hvalila kao model za svoje buduće upravljanje Tajvanom.

Dmitri Alperovitch, stručnjak za geopolitiku i nacionalnu sigurnost, smatra da su vježbe koje provodi Kina zapravo pripremanje terena za invaziju Tajvana.

"Prvo je bila najavljena učinkovita blokada Tajvana na 4 dana i u 6 zona vojnih vježbi. Sada je to 5 dana i 7 zona. Ako se Kina izvuče s ovim, sljedeći put će vježbe trajati tjednima. Zatim mjesecima ili sve dok ne dobije što želi ili krene u napad. Ovako to počinje…", napisao je Alperovitch na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.