Karteli se bore za vlast u Sinaloi, na ulicama trupla. Predsjednik Meksika krivi SAD

Foto: EPA

Meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador djelomično je okrivio SAD za val kartelskog nasilja koje terorizira sjevernu državu Sinalou, piše CBS. U brutalnom nasilju kartela prošli tjedan ubijeno je najmanje 30 ljudi. 

Dvije zaraćene frakcije kartela Sinaloa, na čijem je čelu nekada bio Joaquín Guzmán, poznat kao El Chapo, sukobile su se u glavnom gradu države Culiacanu.

Čini se da se karteli bore za vlast otkako su dvojica njegovih vođa uhićena u SAD-u krajem srpnja. Skupine naoružanih napadača pucale su jedna na drugu i na snage sigurnosti.

Meksički predsjednik upire prstom u SAD

U međuvremenu, po gradu su se nastavila pojavljivati trupla. Na uglu jedne prometne ulice automobili su vozili pored lokvi krvi koje su dovele do tijela u automehaničarskoj radionici, dok su teško naoružani policajci s crnim maskama ukrcali još jedno tijelo ispruženo u sporednoj ulici glavnog grada.

Upitan na svom jutarnjem brifingu je li američka vlada odgovorna za ovo nasilje u Sinaloi, predsjednik je rekao: "Da, naravno, jer su izveli operaciju uhićenja." López Obrador je još ustvrdio da su američke vlasti "provele tu operaciju" da uhvate Zambadu i da je "bila potpuno nezakonita, a agenti iz Ministarstva pravosuđa čekali su Zambadu."

"Ako se sada suočavamo s nestabilnošću i sukobima u Sinaloi, to je zato što su je američka vlada donijela tu odluku. Ne možemo surađivati i imati suradnički odnos ako se donose jednostrane odluke poput ove", izjavio je meksički predsjednik.

Meksički tužitelji rekli su da razmatraju podizanje optužnica za izdaju protiv onih koji su bili uključeni u plan hvatanja Zambade.

U SAD-u uhićeni sin El Chapa i umirovljeni vođa kartela El Mayo

Nedavni porast kartelskog rata bio je očekivan nakon što je Joaquín Guzmán López, sin El Chapa, sletio blizu El Pasa u Teksasu 25. srpnja u malom zrakoplovu s Ismaelom "El Mayom" Zambadom.

Zambada je bio starija figura kartela i umirovljeni vođa. Nakon uhićenja, rekao je u pismu koje je podijelio njegov odvjetnik da ga je oteo mlađi Guzmán i odveo u SAD protiv njegove volje. Zambada se prošlog tjedna u New Yorku izjasnio nevinim u slučaju trgovine drogom u kojem ga se tereti i za sudjelovanje u zavjerama za ubojstva te naručivanje mučenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.