Vlada odustala od svog prijedloga: I dalje smijemo brati grožđe u prijateljevoj vikendici

PREMA već ustaljenoj tradiciji hrvatske Vlade da nakon kritika odustaje od svojih prijedloga, tako sada mijenjaju i odredbe u zakonu o zabrani neregistrirane djelatnosti koje su određivale da ne smijete pomagati susjedu koji živi na više od 500 metara od vas.

"Izbacili smo dio kojim su bile definirane iznimke od zabrane obavljanja neregistrirane djelatnosti", kazala je danas novinarima državna tajnica za poduzetništvo Tihana Kraljić objašnjavajući kakav prijedlog zakona će se pred Saborom naći u drugom čitanju.

Hrvatska tradicija nije kažnjiva

Takve odredbe, po kojima bi popravci u kući i berba grožđa prijatelju koji od vas živi više od 500 metara pa se ne može smatrati susjedom, su u javnosti i među zastupnicima izazvali podsmjeh, dok se Vlada branila da time želi smanjiti pojavu sive ekonomije. Prema novom prijedlogu zakona, ono što se smatra hrvatskom tradicijom, kao što su popravci po kućama ili pomaganje u selidbi, neće biti zabranjeno.

"Sve nejasnoće su izbačene iz zakona koji je usmjeren prvenstveno na kažnjavanje onih koji se ozbiljno bave neregistriranom djelatnošću, a je li nešto prijateljska pomoć ili 'fuš' procjenjivat će državni inspektori", kazala je Kraljić te dodala kako se neregistriranim radom više ne smatra rad za vlastite potrebe, obiteljska pomoć, prijateljska i susjedska pomoć ako se rad obavlja bez plaćanja i druge materijalne koristi te ako se rad ne obavlja redovito kao i kao odgovor na objavljeni oglas.

Kažnjivo neće biti niti ako se obavlja "nužni rad" za sprječavanje nesreće ili otklanjanje posljednica prirodnih ili drugih nesreća, kao niti volontiranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.