VIDEO Život u prijestolnici ISIS-a: "Bila sam naivna, nemaju veze s islamom i žele samo tri stvari"

Screenshot: YouTube
 
NURSHADRINA Khairadhania iz Indonezije imala je samo 17 godina kada je nagovorila cijelu obitelj da odu u Siriju i pridruže se ISIS-u, javlja Associated Press.
 
Sve informacije o ISIS-u pronašla je na internetu, a militanti su tvrdili da će im "pružiti sve potrebno za život", uključujući otplaćivanje obiteljskih dugova, besplatnu zdravstvenu njegu za djevojke te 
obrazovanje. Pozvali su ih da "žive u savršenom muslimanskom društvu, kakvo bi ono trebalo biti".
 
 
Većina članova obitelji ostvarila je plan i kroz Tursku stigla u al-Raku, ali su ubrzo nakon toga shvatili da su pogriješili. Slobodne žene i djevojke bile su prisiljene na udaju za teroriste, a svi muškarci su se morali pridružiti borcima.
 
Khairadhania je u dvije godine pretrpjela smrt bake i strica, a obitelj se razdvojila dok je pokušavala pobjeći. Uspjela je s majkom, dvjema sestrama i njihovim sinovima doći do izbjegličkog kampa koji su otvorili Kurdi. Njezin otac i četvorica bratića zatvoreni su i istražuje ih se zbog povezanosti s ISIS-om.
 
Khairadhania je ispričala da su muškarci u al-Raki prisiljeni pohađati tečaj o borbi za ISIS, a ako se odbiju pridružiti vojsci završe u zatvoru. Žene i djevojčice smještene su odvojeno od muškaraca te ne smiju kontaktirati ni s muškim članovima obitelji.
 
"Krivim sebe za sve"
 
Također je izjavila da su žene agresivne te među njima često dolazi i do fizičkih napada, a militanti smiju odabrati bilo koju za suprugu, čak i ako se nisu upoznali. Dodala je da je jednogodišnje dijete njene sestre stavljeno na popis "dostupnih slobodnih supruga".
 
"To je ludo. ISIS želi samo tri stvari: žene, novac i moć. Ponašaju se kao bogovi i stvaraju vlastite zakone. Jako su daleko od onoga što islam predstavlja", rekla je Khairadhania te dodala da se užasno kaje zbog svoje odluke o odlasku u Siriju:
 
"Bila sam jako glupa i naivna. Krivim sebe za sve. Nadam se da će bog prihvatiti moje pokajanje. Ovaj put nije odlazak na odmor. To je opasan, opasan put". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.