VIDEO U Austriji pokopan David. Njegov otac: Kasno ćete shvatiti pravu istinu

Foto: Borna Filic/Pixsell

DAVID DRAGIČEVIĆ danas je sahranjen na gradskom groblju u Wiener Neustadtu kod Beča, prenosi Klix.ba.

Uoči sprovoda prisutnima se obratio njegov otac Davor. Poručio je kako se nada da će njegovo dijete konačno ovdje naći spokoj, a da njegovo ubojstvo neće oprostiti. Ponovio je optužbe kako su mu dijete ubile institucije RS-a, MUP, tužiteljstvo i predsjednik, ali i poručio kako će grupa Pravda za Davida postojati uvijek u Austriji i BiH.

"Konačnu odluku i presudu ću imati osobno ja Davor Dragičević, kao i brat Muriz Memić za svoje dijete. Oprostiti se od njega danas ne mogu. Halalilt' svoje dijete od 21 godinu u onom sanduku i kosti njegove, državo, neću nikome i nikada. Kasno ćete shvatiti koliko su moje riječi ozbiljne, ali to je vaš problem. Nadam se da će moje dijete barem ovdje naći spokoj, mir neće ni on ni ja dok god ubojice šetaju Banjom Lukom, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom", rekao je Davor okupljenima.

Kazao je kako ga više ne zanima što će se pisati i govoriti o njemu i njegovom djetetu.

"Ubili ste dijete, ubili ste mu porodicu, dom, svijeću, slavu, prezime. Za mene ne postoji ništa više, samo pravda za moje ubijeno dijete. Sve je već rečeno, a učinjeno nije ništa. Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša, nadam se da ćeš danas pronaći svoj spokoj", kazao je Davor.

Okupljeni su na groblju u Austriji nijemoj tišini nosili natpise "Pravda za Davida", fotografije s Davidovim likom te položili cvijeće na njegov lijes. Među njima je bio i Muriz Memić, otac mladića Dženana iz Sarajeva, koji je u tom gradu smrtno stradao 2016., a obitelj vjeruje kako je i on ubijen te, poput članova Davidove obitelji, traži da se utvrdi istina o tom slučaju. Muriz Memić je zajedno s Davorom Dragičevićem postao svojevrsnim simbolom otpora i prosvjeda protiv vlasti u cijeloj BiH, pri čemu posebnu važnost ima činjenica da dvojicu očeva etničke i entitetske granice nisu odvojile.

Počast Davidu na groblju u Bečkom Novom Mjestu došao je odati i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, koji je na sprovodu stajao držeći u rukama stilizirano papirnato crveno srce s mladićevom fotografijom.

"Došao sam zbog duboke ljudske potrebe izraziti solidarnost s roditeljima i svima onima koji se bore za istinu. Istina je vrlo važna i mi poslije godinu dana moramo znati što se dogodilo ", kazao je Inzko očevidno aludirajući na činjenicu da je istraga o cijelom slučaju smrti Davida Dragičevića još nije završena, a traje već dulje od godinu dana. 

"Skupina 'Pravda za Davida' ostaje na svom putu. Nas zanima samo jedno: tko je ubio Davida", kratko je kazao jedan obiteljski prijatelj zahvalivši u ime roditelja svima koji su došli na sprovod. 

David Dragičević nestao je 18. ožujka 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. ožujka u Banjoj Luci u koritu rječice Crkvene odnosno na njezinu ušću u Vrbas.

Policija i sudski patolog Željko Karan odmah su ustvrdili kako je riječ o nesretnom slučaju odnosno utapanju, no naknadno su se pojavili novi dokazi koji su ukazivali na to da je on možda ubijen, a da je policija tu činjenicu pokušala prikriti. Članovi obitelji stoga su potaknuli javni pritisak na policiju i pravosuđe ne bi se otvorila nova istraga. Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci je na kraju taj slučaj i okvalificiralo kao ubojstvo "s najmanjim stupnjem vjerojatnosti", no istraga o tome još traje i do sada nije dala nikakve rezultate.

Nezadovoljstvo tijekom istrage dovelo je do eskalacije prosvjeda u Banjoj Luci, koji su se potkraj prošle godine pretvorili i u otvorenu pobunu protiv vlasti Republike Srpske odnosno režima Milorada Dodika.

Posljednji masovni prosvjed 30. prosinca prošle godine policija je rastjerala uz primjenu sile, a od tada je u Banjoj Luci na snazi neka vrsta neproglašenog izvanrednog stanja jer policija sprječava bilo kakvo okupljanje više od tri osobe na središnjem gradskom trgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.