VIDEO Ovo su police dućana u Britaniji. Kako je došlo do golemih nestašica?

Foto: Profimedia, EPA

INFLACIJA cijena namirnica u Velikoj Britaniji skočila je na rekordno visoku razinu u veljači. To je još jedna loša vijest za potrošače, koji su već suočeni s nestašicom voća i povrća, što je dovelo do ograničenja u velikim supermarketima.

Cijene prehrambenih proizvoda porasle su 17.1% u četiri tjedna do 19. veljače, u usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana, prema podacima koje je Kantar objavio u utorak. To je najviša stopa inflacije od 2008., otkako Kantar prati podatke, i jednaka je prosječnom povećanju godišnjih troškova kućanstva za namirnice od 811 funti, piše CNN.

Fraser McKevitt, voditelj odjela za podatke o maloprodaji i potrošačima u Kantaru, rekao je da povećanje cijena ima velik utjecaj na živote ljudi. Četvrtina kupaca u Velikoj Britaniji izjavila je da ima financijskih poteškoća, prema istraživanju Kantara u siječnju, u odnosu na petinu u istom razdoblju 2022. godine.

"Naše najnovije istraživanje pokazuje da je inflacija cijena namirnica drugo najvažnije financijsko pitanje za javnost iza troškova energije, pri čemu su dvije trećine ljudi zabrinute zbog cijena hrane i pića", rekao je McKevitt.

Golema nestašica voća i povrća

Podaci o inflaciji objavljeni su samo nekoliko dana nakon što je nacionalna nestašica određenog voća i povrća potaknula pet od šest najvećih supermarketa u Velikoj Britaniji da ograniče kupnju. Prošlog je tjedna Tesco, najveći maloprodajni lanac mješovite robe u zemlji, rekao da će privremeno ograničiti prodaju na tri pakiranja rajčica, krastavaca i paprika po kupcu, među ostalim osnovnim proizvodima.

A jučer je glasnogovornik britanskog ogranka Lidla, diskontnog njemačkog supermarketa, rekao za CNN da uvodi ista ograničenja. Supermarketi i britanska vlada kao glavni uzrok nestašica istaknuli su loše vremenske uvjete u izvoznicima hrane Španjolskoj i Maroku.

Međutim, udruge uzgajivača za slabiju ponudu također su okrivile visoke cijene energije, kao i nedostatak radne snage i trgovinske prepreke povezane s Brexitom.

Mark Spencer, britanski ministar hrane i poljoprivrede, održao je krizne razgovore sa šefovima supermarketa u ponedjeljak kako bi razmotrili njihov odgovor na nestašice. Spencer je na Twitteru napisao kako je zatražio od supermarketa da "razmotre svoju suradnju s britanskim poljoprivrednicima oko voća i povrća kako bi dodatno izgradili spremnost za ove neočekivane incidente".

"Naš lanac opskrbe hranom iznimno je otporan", rekao je Spencer, ali dodao da trenutni problemi naglašavaju koliko bi njegova zemlja mogla biti ovisna o "određenim trgovačkim rutama za neke vrste hrane".

Britanski supermarketi uvoze 95% rajčica i 90% zelene salate u prosincu

U ovo doba godine Velika Britanija se uvelike oslanja na uvozno voće i povrće. Prema Britanskom maloprodajnom konzorciju (BRC), britanski supermarketi uvoze 95% rajčica i 90% zelene salate u prosincu, a obično su isti omjeri i u ožujku.

Andrew Opie, BRC-ov direktor za hranu i održivost, rekao je u utorak da trgovci na malo "rade na rješavanju trenutnih izazova" i da bi kupci trebali vidjeti više svježih proizvoda na svojim policama "u nadolazećim tjednima".

Ipak, postoje i pesimističniji stavovi. Prošli je tjedan Udruga uzgajivača Lea Valley, koja okuplja 80 uzgajivača na jugoistoku Velike Britanije, rekla za CNN da bi nestašice povrća mogle potrajati do svibnja.

Britanski uzgajivači nisu imali berbu rajčica, paprika i patlidžana u ovo doba godine, kao što je to obično slučaj, jer su visoki troškovi energije ove zime odgodili sadnju, rekao je Lee Stiles, tajnik Udruge uzgajivača Lea Valley.

A nestašice bi se mogle i proširiti. Ali Capper, predsjednica British Apples and Pearsa, trgovačke grupe koja predstavlja 150 uzgajivača voća, kaže da su ogromna povećanja troškova energije i radne snage prošle godine smanjila marže.

"Sve nas je ubila inflacija", rekla je Capper. Rast cijena energije povećao je svaki pojedini ulazni trošak za poljoprivrednike, dodala je Capper, pri čemu su troškovi proizvodnje jabuka narasli za 23% između jeseni 2021. i jeseni 2022.

Uzgajivači jabuka u Velikoj Britaniji obično kupuju najmanje milijun stabala jabuka svake zime za sadnju. Ali zbog zabrinutosti oko profitabilnosti, farmeri su smanjili svoje narudžbe na 500.000 ove sezone, naglasila je Capper. Štoviše, već su otkazali otprilike trećinu tih narudžbi.

Zašto je došlo do nestašice?

Nestašica je rezultat nesretne kombinacije lošeg vremena, koje smanjuje žetvu u Europi i sjevernoj Africi, te manjih zaliha od britanskih i nizozemskih proizvođača pogođenih skokom u računima za grijanje, piše Guardian. U ovo doba godine Britanija se oslanja na Španjolsku, Maroko, Tunis i Egipat za većinu uvoza salate. Međutim, tamošnji su usjevi prošlog mjeseca bili pogođeni neuobičajeno hladnim vremenom, uključujući jake noćne mrazove, dok su biljke rajčice također oštećene virusom.

U međuvremenu, Britanija i druge sjevernoeuropske zemlje, posebice Nizozemska, koja je veliki proizvođač povrća, smanjile su količinu usjeva koje su zasijale tijekom zime nakon što je rat u Ukrajini povećao račune za grijanje staklenika i troškove gnojiva. Suočeni s višim troškovima stakleničkih usjeva, neki trgovci odlučili su se ove godine više oslanjati na nabavu iz Španjolske i sjeverne Afrike.

Većina poljoprivrednika i dobavljača rekla je da ne vjeruje da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU razlog za prazne police supermarketa. Međutim, mnogi priznaju da su Brexit, kao i pandemija, povećali troškove za uzgajivače.

Tu je i nestašica jaja...

Jaja su također u nestašici jer su proizvođači pogođeni rastućim troškovima i najgorom epidemijom ptičje gripe u Velikoj Britaniji u povijesti. To zahtijeva da se sve ptice u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, ali ne i u Škotskoj, drže u zatvorenom prostoru, što povećava već ionako velike troškove grijanja i rasvjete za proizvođače jaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.