VIDEO Otkrivena gomila kokaina, mozak kartela je Srbin (70). Imao hrvatsku putovnicu?

Foto: Screenshot Europol

U međunarodnoj akciji koju su predvodili MUP Srbije i Sigurnosno-obavještajna agencija (BIA) u koordinaciji s Europolom, na jedrilici u Atlantskom oceanu zaplijenjeno je 2.7 tona kokaina, više od pola milijuna eura te uhićeno šest osoba, priopćio je u srpski MUP.

Kokain je bio zapakiran u hrpu pojedinačnih paketa koji su se nalazili u brojnim sportskim torbama. Jedrilicom su upravljali jedan ukrajinski i jedan češki državljanin. Zaustavljena je u španjolskim teritorijalnim vodama. 

Organizator je 70-godišnji Srbin

U Srbiji su uhićeni organizator kriminalne skupine, sedamdesetogodišnji S.K, te još trojica osumnjičenih -  N.S. (1988), N.S. (1980) i B.K. (1983).

 

Uhićeni 70-godišnji mozak kartela je, kako pišu srpski mediji, Slobodan Kostovski. On je, inače, pobjegao iz zatvora u Brazilu i za njim je bila izdana crvena Interpolova tjeralica. Tijekom uhićenja je pokušao pružiti otpor, no policija ga je brzo savladala. 

Blic piše da je, dok je bilo na crvenoj tjeralici, uredno živio u svom stanu u širem centru Beograda, na području kvarta Palilula, te je putovao po svijetu koristeći lažnu putovnicu. Inače je rodom iz Novog Pazara, a bio je prijatelj srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. 

Prema za sada dostupnim informacijama iz istrage koje je objavio N1 Srbija, Slobodan Kostovski je koristio lažni hrvatski identitet kako bi putovao svijetom. Naime, Kostovski je bio na crvenoj Interpolovoj tjeralici jer je pobjegao iz brazilskog zatvora.

Istražitelji su uvjereni da upravo Kostovski i njegovi ljudi stoje iza šverca 2.7 tona kokaina zaplijenjenog prije par dana u Španjolskoj, o čemu se danas službeno oglasio i Europol. Nakon dogovora u Hrvatskoj, pregovori o isporuci droge nastavljeni su i u Sloveniji. Sve su to istražitelji tajno nadzirali.

Uz Kostovskog, u Srbiji su uhićeni i Nikola Stojadinović (35), Nebojša Subina (43) i Bojan Kopitovica (40).

Istraga o organiziranoj kriminalnoj skupini koju je, kako se sumnja, vodio Kostovski pokrenuta je u siječnju 2022. zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europsku unije.

Zaplijenjen novac, skupi auti, satovi...

U akciji je zaplijenjeno i više od 550.000 eura.

U operaciji su koordinirano sudjelovale i policije Hrvatske, Španjolske, Brazila, Francuske, Poljske, Portugala i Slovenije, u okviru operativne skupine Balkanski kartel.

Uhićeno je ukupno šest muškaraca (četiri na teritoriju Srbije, a dvojica na jedrilici) i pretreseno 15 stanova, a osim kokaina i novca, zaplijenjena su dva vozila visoke klase, skupocjeni satovi, elektronička oprema, mobiteli.

U sklopu financijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ta organizirana kriminalna skupina transportirala kokain iz Južne Amerike služeći se jedrilicama, a slanje pošilјki obavlјalo se uz korištenje šifrirane platforme za komunikaciju, priopćio je MUP Srbije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.