VIDEO Kraj Berlina bukti ogroman šumski požar

Foto: EPA

U NJEMAČKOJ gori veliki šumski požar između Beelitza i Potsdama, na 20-ak kilometara udaljenosti od Berlina. Požar se rasplamsao jučer, u međuvremenu su vatrogasci izvijestili da je pod kontrolom, ali i dalje nije jasno što ga je izazvalo. No ono što je sigurno jest da su vatrogasci imali problema s obuzdavanjem požara jer nisu smjeli ući u šumu koja je gorjela, i to zbog brojnih eksplozija.

Kako piše Bild, radi se o municiji koja se nalazi u Brandenburškim šumama, a koju su za sobom ostavljali vojnici Wehrmachta bježeći od Crvene armije potkraj Drugog svjetskog rata.

Ostaci fosfora u oružju jako zapaljivi

Profesor Jurgen Bauhaus je za Bild izjavio kako je većina šumskih požara u Brandenburgu izazvana ostacima fosfora u oružju iz Drugog svjetskog rata koji se brzo zapali pri visokim temperaturama. Visoke temperature, podsjetimo, pogađaju Njemačku već nekoliko dana.

Zbog ovog požara dijelovi autocesta 9 i 10 za promet su otvoreni samo djelomično. Bild javlja i kako se požar proširio jako brzo te je nedugo nakon što je buknuo zahvatio površinu od 50 hektara, što je približno površini 70 nogometnih terena.

Budući da autoceste 9 i 10 idu uz šume Brandenburga, došlo je do prometnog kaosa jer su vatrogasci blokirali dijelove cesta kako bi gasili požar, dok su preko noći te ceste bile u potpunosti zatvorene. U jednom trenutku postojala je i opasnost da požar zahvati obližnje selo pa je bila pripremljena evakuacija 400 stanovnika koja je zasad izbjegnuta.

Policija je jutros objavila da su autoceste 9 i 10 otvorene u smjeru Berlina, ali kako postoje blokade u smjeru Leipziga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.