Uskraćene vize stranim studentima u SAD-u. Političari i akademici to kritizirali

Foto: EPA

POLITIČARI i akademska zajednica kritiziraju odluku da se ne odobre vize stranim studentima u Sjedinjenim Državama čiji će se nastavni programi na jesen odvijati isključivo putem interneta, prenosi u utorak BBC.

Imigracijska i carinska služba  SAD-a (ICE) rekla je da bi studenti mogli biti deportirani ako se ne premjeste na sveučilišta koja će nastavu održavati kao i do sada, odnosno uz fizičku nazočnost.  

Više američkih sveučilišta zbog pandemije covida-19 razmatra novu akademsku godinu održati putem interneta.

Još nije poznato koliko će studenata biti zahvaćeno ovom odlukom

Program razmjene studenata, koji vodi ICE, privremeno je dopustio studentima čiji su programi u proljetnom i ljetnom semestru prebačeni na internet da ostanu u SAD-u. No to izuzeće neće biti produženo za novu akademsku godinu.

Mjera se odnosi na nositelje viza F1 za akademske studije ili M1 za stručno usavršavanje. Te je vize početkom godine dobilo oko 1,2 milijuna studenata, mahom iz Kine, Indije i Južne Koreje.

Još nije poznato koliko će studenata biti zahvaćeno ovom odlukom.

Odluka je objavljena istog dana kada je Harvard najavio da će svi programi u novoj akademskoj godini biti online, pa i za ograničeni broj studenata kojima je dopuštena živjeti u sveučilišnom kampusu. 

Po listu "Chronicle of Higher Education" (Kronika visokog obrazovanja), devet posto američkih sveučilišta naredne jeseni planira održavati svu nastavu putem interneta, iako se to idućih mjeseci može promijeniti.   

Bivša veleposlanica SAD-a pri UN-u: Nema smisla i nije provediva za većinu studenata

Predsjednik Harvardskog sveučilišta Larry Bacow u izjavi koju su prenijeli američki mediji je rekao da su "duboko zabrinuti" što odluka "koju je danas objavila Imigracijska i carinska služba SAD-a nameće pristup jednake mjere za sve za  jedan složen problem, ne ostavljajući mnogo izbora međunarodnim studentima, posebice onim u online programima, osim da napuste zemlju ili promijene školu". 

Dodao je da odluka "potkopava pažljiv pristup mnogih institucija u interesu studenata, uključujući Harvard, kod planiranja akademskih programa pri čemu su se uzimali u obzir zdravstveni i sigurnosni izazovi globalne pandemije". 

"Izbacivanje međunarodnih studenata iz SAD-a tijekom globalne pandemije zato što njihovi fakulteti nastavu sele na internet zbog održavanja fizičke distance šteti studentima", rekla je demokratska senatorica Elizabeth Warren. "To je nerazborito, okrutno i ksenofobno".

Bivša veleposlanica SAD-a pri UN-u Samantha Power je, slično Warren, rekla da odluka "nema smisla i nije provediva za većinu studenata". 

Strani studenti moraju napustiti zemlju ili...

Novinarka Elizabeth Spiers, koja predaje na Sveučilištu u New Yorku, rekla je da mnogi studenti ovise o vizama i neće moći pratiti nastavu putem interneta zbog vremenske razlike između SAD-a i njihovih domovina, kao i drugih razloga. 

ICE je u ponedjeljak objavio da "američka vlada neće odobriti vize studentima upisanim u programe koji će se na jesen odvijati isključivo putem interneta i neće im biti dopušten ulazak na američki teritorij".

Što se tiče stranih studenata koji se već nalaze u SAD-u, oni će "morati napustiti zemlju ili poduzeti druge korake te se, primjerice, upisati u visokoškolsku ustanovu u kojoj će se nastava normalno odvijati kako bi zadržali svoj legalni status", pojašnjava ICE.

Kao i ostatak zemlje, američka sveučilišta, koja broje 5,5 posto stranih studenata i uvelike ovise o plaćanju školarina, zbog pandemije novog koronavirusa zatvorila su u ožujku svoja vrata i prebacila se na internetsku nastavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.