Ukrao je najpoznatiju sliku na svijetu, dvije godine smatrala se izgubljenom

Foto: Wikipedia

Vincenzo Peruggia ušao je u povijest jer je ukrao Mona Lisu iz Louvrea na današnji dan 1911. godine. Radi se o Talijanu rođenom u sjevernoj Italiji koji je došao raditi u Pariz. Nakon što je ukrao sliku, pokušao ju je prodati, što je pomoglo policiji da mu uđe u trag i vrati sliku u Louvre.

Vincenzo se preselio u Pariz 1908. godine i uskoro je dobio posao u muzeju. Bavio se održavanjem umjetnina pa je tako vrlo brzo naučio o cijeloj kolekciji i uskoro došao na ideju da ukrade poznatu sliku.

Najveća pljačka umjetnine 20. stoljeća

Tog dana u sedam ujutro Peruggia je stigao u Louvre odjeven u bijelu uniformu koju je nosila većina zaposlenika muzeja. Pričekao je da Salon Carré bude kompletno prazan pa pokupio sliku. Zaštitni okvir skinuo je u konferencijskoj sobi te ga sakrio. Potom je skinuo svoju bijelu uniformu i njome pokrio sliku. Nonšalantno je išetao iz muzeja i pobjegao.

Vincenzo Peruggia

Policija ga je dva puta ispitivala, premda u tom trenu nije bio osumnjičen. Dvije godine slika je stajala u njegovom apartmanu u Parizu, sve do odlaska u Firencu, gdje ju je pokušao prodati tamošnjoj galeriji. Kada je vlasnik galerije shvatio o čemu je riječ, pozvao je policiju, a Vincenzo je uhićen.

Nakon što je javnost doznala da je slika nađena nakon pune dvije godine, popularnost Mona Lise je otišla u nebesa. Do 1913. radilo se o samo još jednoj slici koju su cijenili ljubitelji povijesti umjetnosti, no nakon Vincenzove pljačke proglašena je najpoznatijim djelom umjetnosti, a Louvre je zamijetio povećanje broja posjetitelja.

Prema iskazu lopova Peruggie, sliku je ukrao radi Italije i patriotizma. Međutim, jasno je da je očekivao novčanu naknadu za prodaju firentinskoj galeriji pa nismo sigurni koliko ta priča ima smisla.

Ipak, mnogi su povjerovali u njegovu priču. Vincenzo Peruggia osuđen je na godinu dana zatvora, a pušten je već nakon sedam mjeseci. Njegova priča često nosi etiketu "najpoznatije pljačke umjetnina 20. stoljeća".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.