Iza nedavnog globalnog cyber napada stoji Rusija, tvrde Ukrajinci

Foto: FAH

UKRAJINSKE sigurnosne službe danas su optužile svoje ruske kolege za umiješanost u nedavni cyber napad koji je pogodio Ukrajinu i potom se proširio svijetom. Namjera je, tvrde, bila uništiti podatke i posijati paniku.

UKRAJINSKA sigurnosna agencija SBU izjavila je da iza napada koji je izvršen u utorak stoje isti hakeri koji su napali ukrajinsku električnu mrežu u prosincu 2016, što je uzrokovalo nestanak struje u Kijevu. Iako su ukrajinski političari tada prozvali Rusiju, Kremlj je tada optužbe odbacio kao "neosnovane".

Stručnjaci za cyber sigurnost još uvijek pokušavaju utvrditi tko je točno izvršio napad računalnim crvom nazvan NetPetya, koji je paralizirao računala i omeo prijevoz u više desetaka zemalja, pa čak i zaustavio proizvodnju u tvornici čokolade u Australiji.

"Glavna svrha virusa je uništavanje važnih podataka"

"Postojeći podaci, uključujući one do kojih smo došli u suradnji s međunarodnim antivirusnim kompanijama, daju nam razloga vjerovati kako su u napad uključene iste hakerske koje su u prosincu 2016. napale financijski sustav, prijevoz i energetske pogone u Ukrajini koristeći TeleBotos i BlackEnergy. To svjedoči o uključenosti ruskih specijalnih službi u ove napade. Glavna svrha virusa je uništavanje važnih podataka, prekidanje rada javnih i privatnih institucija u Ukrajini i širenje panike među ljudima", navodi se u priopćenju SBU-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.