Uhićeni inspektor besplatno žderao i pio pa blokirao firme za par tisuća kuna

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U ZADRU je u USKOK-ovoj akciji uhićeno deset osoba među kojima je troje poreznih inspektora. 

Ostalih sedam uhićenih su vlasnici tvrtki i obrta s tog područja.

Kolega o uhićenom porezniku: Kad ide u Bilice, stane u Benkovac i uzme janje

Nad svima njima otvorena je istraga, a nakon ispitivanja u Zadru USKOK je od suca istrage Županijskog suda u Splitu zatražio određivanje istražnog zatvora protiv Slavice i Gospića, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Obojica su završila u pritvoru.

Poreznici su uhićeni jer su u posljednjih nekoliko godina uzimali i tražili mito kako bi raznim vlasnicima firmi i obrta dojavljivali kada će im biti inspekcija, nisu im slali ovrhe zbog neplaćenih poreznih dugova i slično, a zauzvrat su se častili buteljama vina, janjetinom, odojcima, pršutom, besplatno su im popravljane puknute cijevi u kupaonici, pili su besplatnu kavu, zapošljavali rodbinu u gradske firme, vozili automobile poreznih dužnika i slično.

Sada je Slobodna Dalmacija objavila i detalje iz razgovora poreznika u kojem su opisivali kako žderu i loču pa onda blokiraju firme zbog par tisuća kuna. 

Tako jedan drugi poreznik za uhićenog kolegu Roberta Slavicu (51) govori da, kad ide u Bilice kod Šibenika, stane u Benkovcu i uzme peku, to ne plati, već stavi u auto.

"Kad je bio u Ninu, tražio je da mu ribu zapakiraju za ženu... Govorija mi je da se mogao bilo gdje zaposliti, ali ne, neka je manja plaća, da je tija u Poreznu jer će mukte isti i piti di god dođe", opisuje još Slavicu. 

Slavica je viši upravni savjetnik za naplate, stečaj, ovrhe i likvidaciju, koji je uhićen u srijedu u akciji USKOK-a i zadarske krim-policije zajedno sa zadarskim kolegama Žarkom Gospićem (64) te Zlatkom Filipovićem (58).

Slavica je inače bio jako strog, blokirao je firme zbog par tisuća kuna

U mjerama nadzora pod koje su istražitelji stavili osumnjičene zabilježeno je da je Slavica bio vrlo strog i nepopustljiv prema onim poreznim obveznicima za koje je bio zadužen i za koje je smatrao da od njih ne može imati koristi, pa im je provodio blokade i zbog duga od nekoliko tisuća kuna, dok je onima koji su ga častili u zadarskim restoranima zaustavljao ili odgađao blokade.

Jednom je prijevozniku odgađao blokadu računa zbog duga većeg od 150 tisuća kuna, a zauzvrat ga je ovaj više puta častio obrocima te mu je jednom, na Slavičin zahtjev, nabavio i janje za feštu za Veliku Gospu. Na njegov je račun, zabilježili su istražitelji, Slavica pojeo, primjerice, platu bifteka i ramsteka te popio vino, što je ovoga stajalo oko 700 kuna.

"Učestalo me je zvao i nakon tog prvog puta, kad sam mu nabavio janje u Lici za sto eura, nije ga platio, ali me nije ni blokirao. Puno njegovih poziva na druženje sam odbijao jer sam se osjećao jadno i iskorišteno. Slavica me pitao imam li vina, a kada sam mu kazao da je litra 30 kuna, više nije govorio o tome, no bilo je jasno da očekuje da mu ga dam besplatno. Jednom smo bili u ribljem restoranu i tada je Slavica ručao ribu i vino, a ja nisam ništa jeo. To sam platio oko 150 kuna", rekao je prijevoznik istražiteljima, prenosi Slobodna.

Zanimljiv je i popis onoga što je kao mito uzimao drugookrivljeni inspektor Gospić, koji je, primjerice, vlasniku jednog lokala u Zadru, za kojeg mu je kolega rekao da "krade kao lud" i da imaju više prijava o nefiskaliziranju računa i izdavanju lažnih računa.

Za poreznika Gospića je, među ostalim, utvrđeno da je, primjerice, ovo ljeto upozorio vlasnika ugostiteljskog obrta na inspekciju, za što je nagrađen s tri butelje vina i tri koluta sira. Od jednog je mesara za istu uslugu uzimao meso, dok je od zaposlenika jedne pečenjarnice krajem ožujka ove godine tražio da mu pripremi "po kila pečenog odojka i pivca" te kilogram pršuta.

Početkom travnja je od vlasnika jedne trgovine mesom uzeo janje od osam kilograma, a koji mjesec kasnije i "pola kokoše, dva paprčnjaka i janjeću glavu". No nije Gospić volio samo janjetinu i kokoši, već i jaretinu, koju je uzeo od još jednog mesara kojem je javio da mu stiže porezni nadzor.

Poreznik: Ja sam Žare Gospić. Je li vam poznato to ime? Kolega i ja bi gricnuli nešto lagano

Koliko se Gospiću "osladila" ovakva moć koju je imao, govori i razgovor koji je vodio s vlasnikom jednog poznatog zadarskog restorana.

"Ja sam Žare Gospić. Je li vam poznato to ime? Kolega i ja bi gricnuli nešto lagano, nemam pojma šta imate, ali Bibinjac kaže da imate svega, pa bi mi nešto lagano pojili i popili bocu vina i idemo dalje", rekao je poreznik ugostitelju, na što je ovaj pristao.

Porezniku Gospiću nije bilo mrsko uzimati mito i od Mite Mičića, također okrivljenog vlasnika lokala "Šime", koji ga je često zvao da dođe "na lešo" kod njega. Davao mu je i bifteke, a krajem srpnja ove godine Mičić mu je ostavio paket liganja koje poreznik nosi jednoj svojoj prijateljici, kazavši da mu je tih "par kila ostavija Mita iz pizzerije", piše Slobodna Dalmacija

Prijateljici koju je zadivilo kako mu ljudi svašta daju Gospić je rekao: "To je zato što me cijene."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.