Ugašen forum na kojem su teroristi iz Teksasa i Australije najavili pokolje

Foto/Screenshot: EPA/Facebook

MASOVNI ubojica iz El Pasa u Teksasu najavio je svoj pokolj u manifestu koji je objavio na ekstremno desničarskom internetskom forumu 8chan, samo 45 minuta prije nego što je krenuo u krvavi pohod u kojem je ubio 22 ljudi.

8chan je jučer ponovno ugašen, nakon što je prvi put ugašen u nedjelju navečer, a zatim u ponedjeljak rano ujutro ponovno pokrenut - no samo nakratko, kako se ispostavilo. 

Prije nego što je na 8chanu svoj rasistički manifest objavio Patrick Crusius iz Teksasa, isto je u ožujku napravio Australac Brenton Tarrant prije nego što je ubio 50 muslimanskih vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu. On je na 8chanu podijelio i poveznicu na prijenos pokolja koji je uživo išao na Facebooku. 

>> Napadač iz El Pasa prije krvavog pohoda objavio manifest

Jedan u ime bijele rase izvršio pokolj nad muslimanima, drugi nad Latinosima

Crusiusove žrtve su, s druge strane, pretežno bile Latinoamerikanci i meksički državljani. Međutim, poveznice između dvojice ekstremno desnih terorista su jasne. Obojica u svojim manifestima promiču nacističku ideologiju i tvrde da je u tijeku "invazija" imigranata u "bjelačke" države poput Australije i SAD-a zbog koje će bijela rasa biti "zamijenjena" došljacima. Štoviše, Crusius je u svom manifestu otvoreno podržao teroristički napad na Novom Zelandu. Tarrant mu je, očito, bio uzor. A svoju "braću" na 8chanu je pozvao da njegov četiri stranice dug manifest nazvan "Neugodna istina" dijele dalje. 

Kako piše Vice, agenti FBI-a otkrili su Crusiusov manifest i prije nego što je ovaj izvršio svoj pokolj u trgovačkom centru u El Pasu. No bez imena napadača, vremena ili lokacije najavljenog napada, nisu mogli poduzeti ništa dok sam napad nije počeo.

Još jedan ekstremno desni ubojica objavio je manifest ili "otvoreno pismo", kako ga je nazvao, na 8chanu prije napada. Riječ je o napadu na sinagogu u gradiću Poway, Kalifornija, u travnju ove godine. 19-godišnji bijelac John Earnest je u tom napadu ubio jednu osobu, a ranio rabina i još dvoje ljudi prije nego što mu se puška zaglavila. U svom rasističkom i antisemitskom manifestu krivio je Židove za "pomno isplaniran genocid nad europskom rasom". 

Na 8chanu preko vikenda slavili napad u El Pasu

Korisnici 8chana preko vikenda su raspravljali o pokolju u El Pasu, nazivajući terorista "našim tipom" i slaveći što je uspio ubiti toliko ljudi. Osim po rasizmu i antisemitizmu, 8chan je zloglasan po širenju teorija zavjera poput tzv. Quanona. 

Ovaj zloglasni forum ugašen je nakon što je tvrtka za cyber-sigurnost i održavanje internetske infrastrukture Cloudflare objavila da prekida pružanje zaštite 8chanu, prenosi BBC. Naime, bez zaštite koju mu pruža Cloudflare, 8chan je ostao izložen takozvanim DDoS cyber-napadima. A s obzirom na kontroverznost same stranice, takvi napadi, koji mogu potpuno srušiti stranicu, očekivani su.

 "Upravo smo poslali obavijest da raskidamo suradnju s 8chanom, što stupa na snagu u ponoć po pacifičkom vremenu. Razlog je jednostavan: dokazali su da kod njih vlada bezakonje i da je to bezakonje uzrokovalo višestruke tragične smrti. Čak i ako 8chan nije prekršio slovo zakona kad je odbio moderirati svoju zajednicu ispunjenu mržnjom, stvorili su okruženje koje uživa u kršenju duha zakona", napisao je direktor Cloudflarea Matthew Prince u objavi na blogu. 

Ova odluka predstavlja dramatičan zaokret, budući da je Cloudflare dosad branio svoju podršku ekstremističkim stranicama na kojima se širi govor mržnje, tvrdeći da su neutralni prema vrsti sadržaja koju njihovi klijenti objavljuju. Štoviše Prince je još u subotu navečer za The Guardian komentirao da neće prekinuti suradnju s 8chanom jer zahvaljujući toj suradnji može motriti njihove aktivnosti i prijaviti kršenje zakona policiji.

Osnivač 8chana: "Hvala Cloudflareu, noćna mora je gotova"

"Istog trenutka kad netko više nije na našoj mreži, bit će na nečijoj drugoj mreži", tvrdio je Prince, sugerirajući da će 8chan prijeći kod konkurentske tvrtke koja možda neće surađivati s policijom kao 4chan. No direktor Cloudflarea se, očito, preko vikenda predomislio.

>> Terorist s Novog Zelanda prije pokolja objavio manifest. Evo što piše u njemu

Potez Cloudflarea ipak nije bez presedana, budući da je tvrtka još 2017. nakon smrtonosnog sukoba neonacista i rasista s antifašističkim prosvjednicima u Charlottesvilleu, Virginia, prekinula zaštitu otvoreno neonacističkoj stranici Daily Stormer. Prince je tada rekao da mu je "duboko neugodno zbog odluke koju smo donijeli" jer se ona "ne poklapa s našim načelima".

Posebno je zanimljivo što je i osnivač 8chana Frederick Brennan za The New York Times poručio da stranicu treba ugasiti jer "ne čini svijetu ništa dobroga" - iako je ranije i sam opravdavao stranicu kao oazu za apsolutnu slobodu govora. S tim razlogom je i osnovao 8chan kao odgovor na moderiranje na mnogo poznatijem forumu 4chan. "Hvala mnogo Cloudflareu. Konačno je ova noćna mora završila", napisao je Brennan na Twitteru nakon objave Cloudflarea. 

Trenutni vlasnik i administrator 8chana je američki ratni veteran Jim Watkins koji, kao i Brennan, živi na Filipinima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.