U zagrebačkoj katedrali nema polnoćke za Badnjak, prvi put nakon 141 godine

TIJEKOM ovogodišnjih božićnih blagdana vjernici i vjernice, kao ni ostali građani i građanke, prvi put u 141 godinu neće moći na polnoćku u zagrebačku katedralu.

Tamo su, naime, skele, a u tijeku je obnova od potresa.

''Nažalost, i ove godine kao i prošle godine katedrala će u ovo božićno vrijeme ostati prazna i bez klasičnih božićnih ukrasa i jaslica. Tradicionalne božićne jaslice bit će ispred katedrale. No najviše žalosti činjenica da u katedrali neće biti vjernika'', istaknuo je svećenik Tomislav Hačko u razgovoru za Dnevnik Nove tv.

Slično je bilo najavljeno i prošle godine zbog stanja katedrale koja je oštećena u proljetnom zagrebačkom potresu, no prošlog Božića ipak su bile održavane mise u zagrebačkoj prvostolnici.

Ove godine ipak neće biti tako, a Hačko je objasnio i zašto: ''Potres u Petrinji je dodatno oštetio katedralu tako da ona više nije bila sigurna niti za vjernike da budu na misama niti za posjetitelje i sve druge ljude dobre volje koji dolaze u katedralu. Naravno, potres nikada ne možemo predvidjeti i nikada ne znamo što još i gdje može s katedrale pasti i nekoga učiniti žrtvom što nikako ne bismo htjeli.''

''Koliko ćemo dugo biti van katedrale, kao i troškove, u ovom trenutku ne možemo reći s obzirom na to da su još neki istražni radovi u tijeku. No raduje nas činjenica da je u procesu izrada projektne dokumentacije za konstrukcijsku obnovu katedrale pa ćemo nakon toga možda moći reći nešto više'', kazao je Hačko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.