U tijeku je cijepljenje protiv HPV-a. U Zagrebu se cijepilo tek 23% osnovnoškolaca

Foto: Hrvatska liga za prorbu protiv raka

DOK se cijeli svijet bori s pandemijom koronavirusa i s nestrpljenjem iščekuje početak cijepljenja kako bi vidio reakcije, istovremeno je veliki broj žena u opasnosti od drugog virusa. Riječ je o HPV-u (humani papiloma virus), koji uzrokuje rak vrata maternice i protiv kojeg se provodi cijepljenje u Hrvatskoj, a ujedno je i riječ o jedinom cjepivu protiv nekog tipa karcinoma.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provodi se cijepljenje protiv HPV-a za učenike osmih razreda osnovnih škola, a dr. Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu iz Štampara, za Index je otkrila da se u Zagrebu ove godine cijepilo tek 23 posto osnovnoškolaca. Cijepljenje je na neko vrijeme zaustavila i pandemija koronavirusa.

"Godišnje se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 300.000 žena umire od te bolesti. Procjenjuje se da godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice, koji je izravno povezan s virusom HPV-a, obolijeva više od 300 žena, a umire oko 100 žena. Nijedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno-posljedičnu vezu kao HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99.7% slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om", istaknula je dr. Tatjana Petričević Vidović za Index.

Cijepljenje je bilo zaustavljeno zbog korone

Riječ o drugom najčešćem raku kod žena, koji je ujedno i treći uzrok smrtnosti od raka kod pripadnica ženskog spola.

Provedba cijepljenja u školskoj godini 2019./20. započela je početkom prosinca 2019. godine i interes roditelja je, navodi, bio iznimno dobar, što je zasigurno, tvrdi, rezultat dugogodišnjeg rada na promociji cijepljenja protiv HPV infekcija u gradu Zagrebu, uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo.

"O tome svjedoči rast obuhvata procijepljenosti u školskoj godini 2018./19. na 32% generacije učenika osnovnih škola grada Zagreba. Cijepljenje se redovno odvijalo do ožujka 2020. godine, kada 11. 3. 2020. biva donesena Odluka ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-Cov-2, što je rezultiralo promjenama u dostupnosti zdravstvenog sustava. 16. ožujka 2020. obustavljena je redovna nastava, a 28. ožujka donesene su Preporuke o provedbi Programa obveznog cijepljenja tijekom epidemije COVID-19, verzija 1, kojom se obustavlja program cijepljenja (s iznimkom primovakcinacije dojenčadi). Normalizacijom aktivnosti zdravstvenog sustava, nakon 4. svibnja 2020., nastavljena je provedba cijepljenja", kazala je dr. Petričević Vidović.

Više se cijepe djevojčice, evo koliko ih se cijepi u Zagrebu

U školskoj godini 2019./20. u Zagrebu je zasad, kaže, cijepljeno 966 djevojčica (28.5%) i 633 dječaka (18.1%), što predstavlja ukupni obuhvat od 23.2% populacije učenika osmih razreda osnovnih škola u gradu Zagrebu.

"Pozitivna je činjenica da je odlukom Ministarstva zdravstva dana mogućnost besplatnog cijepljenja svih osoba do 25. godine te je u školskoj i akademskoj godini 2019./20. u Zagrebu nadoknadno cijepljeno 188 srednjoškolaca te 734 studenta", dodala je.

Ističe kako je važno naglasiti da korištenjem dostupnih mjera preventivne zdravstvene zaštite, a to su zdravstveni odgoj i edukacija, cijepljenje protiv HPV infekcija i preventivni pregledi (PAPA test kod žena), postoji mogućnost gotovo potpunog sprječavanja razvoja teških posljedica za zdravlje žena i muškaraca.

Kako bi se postigla željena učinkovitost cijepljenja, navodi kako se preporučuje cijepiti mlade prije ulaska u spolni život, a ujedno cijepljenje u mlađoj životnoj dobi rezultira boljim imunološkim odgovorom i višom razinom zaštitnog titra protutijela.

Zanimalo nas je kakve su nuspojave i koliko dugo to cjepivo pruža zaštitu.

"Sadašnja iskustva i znanstvene spoznaje govore da odgovarajuća razina zaštite postoji i deset godina nakon cijepljenja. Nuspojave, kojih se roditelji obično boje, blage su i rijetko se javljaju (bol, oteklina ili crvenilo oko mjesta aplikacije, glavobolja, lagano povišena temperatura i slično)", kazala je.

"Ono što roditelji mogu i moraju učiniti jest osigurati djetetu dostupnu razinu zdravstvene zaštite"

Cijepljenje se provodi u školskim ambulantama NZJZ-a "Dr. A. Štampar" u Zagrebu te u školskim ambulantama županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Kako smo već i prijašnjih godina pisali, dosta roditelja pruža otpor i ne želi cijepiti svoju djecu pa smo zamolili liječnicu školske medicine da nam to komentira.

>>Hrvati ne žele jedino cjepivo protiv raka: "Misle da djeci daju dozvolu za seks ako ih cijepe""

"Roditelji ne mogu zaštititi mlade od svih neželjenih događaja tijekom odrastanja, ali ono što mogu i moraju učiniti jest osigurati djetetu dostupnu razinu zdravstvene zaštite. Ako govorimo o zaštiti reprodukcijskog zdravlja mladih, to je svakako cijepljenje protiv HPV infekcija", istaknula je.

"Infekcije humanim papiloma virusima predstavljaju najčešće virusne spolno prenosive infekcije, a prenose se ne samo svim oblicima spolnog odnosa (vaginalni, analni, oralni) sa zaraženom osobom nego je ponekad dovoljan i kontakt kože na kožu ili sluznicu genitalne i perigenitalne regije", kazala je dr. Petričević Vidović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.