U Srbiji osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti

NA INICIJATIVU glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića u Novom Pazaru je danas osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti(BANU) koje će imati svoje sjedište u tome gradu i Sarajevu.

Prostor djelovanja BANU-a će biti BiH, Sandžak, gdje se Novi Pazar i nalazi, te bošnjačka dijaspora. Za prvog predsjednika je izabran profesor doktor Ferid Muhić, a predsjednik Senata je vođa Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić. Zukorlić, koje je generalni tajnik BANU-a, je kazao da je ovo "povijesni dan za bošnjačku naciju u cjelini" te da su Bošnjaci dobili važan stup opstanka, očuvanja identiteta i afirmacije vlastite vrijednosti i identiteta, piše SRNA.

"Hrvati, samo da vas Boris Tadić ne brani"


Tvrdi kako je osnivanje BANU-a najveća radost za Bošnjake, ali da bi se trebali radovati i Srbi, Hrvati, Crnogorci i Albanci, jer će ona biti na strani dobra, isto za Bošnjake, kao i sa narodima koji s njima žive. Cerić je kazao da će BANU pružiti ruku prijateljima u Albaniji, ali i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti kao i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, ali pod uvjetom da nauče "kako se Bošnjaci zovu i gdje im je domovina".

Srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, koji je u Bruxellesu rekao da se brine za Hrvate u BiH, poručio da se ne brine za Hrvate, nego za svoje građane u Novom Pazaru. Hrvatima iz BiH je poručio da neka ih "svatko na svijetu brani, samo da ih Tadić ne brani".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.