U skoro cijeloj Hrvatskoj nestalo lijeka za bebe rođene prije roka: "Može biti kobno"

Foto: Shutterstock

U CIJELOJ HRVATSKOJ, s izuzetkom Zagreba, nestalo je lijeka Synagis, koji se daje djeci Palčićima, bebama rođenima prijevremeno. Ovaj lijek bebama se daje preventivno zbog mogućih respiratornih infekcija.

Majka iz Zadra: Kažu da nema doza

Kontaktirali smo s jednom majkom iz Zadra, koja je odlučila ostati anonimna.

"Moje dijete je rođeno u 27. tjednu u Splitu. Bilo je na respiratoru, kao i u inkubatoru. Negdje u listopadu beba je počela primati Synagis. Rečeno nam je da je to nužno zbog respiratornih infekcija u zimskom periodu, posebno dok je sezona gripe, prehlade", rekla je.

"Trebao je primati lijek od listopada do travnja. I to u Splitu. Prijateljica je poput mene ranije rodila te je njezino dijete dobivalo isti lijek i rekli su joj da ne dolazi, da nema lijeka. Nazvala sam bolnicu i pitala više o tome što sam čula. Rekli su mi da može primiti još jednu dozu 27. siječnja. Naime, namijenili su nekoliko doza za rizične skupine u kojoj je moje dijete.

Poslije toga, doza više nema. Ako se što promijeni, rekli su se javiti. Jedna doza lijeka košta oko 6500 kuna, ali ga mi ni ne možemo kupiti jer fizičkim osobama to jednostavno nije dopušteno", kazala je majka iz Zadra.

Dodaje da ima još jedno dijete koje ide u školu i može kući donijeti infekciju. "To može završiti kobno. Moram ga paziti od svega, nemam posjete, nitko mi ne dolazi, ali djevojčica mora u školu. Sad je u samoizolaciji zbog korone, a baš zbog tih stvari se prima ovaj lijek", dodala je ova Zadranka.

Željka Vučko: Ne tražimo krivca, ali naša djeca moraju dobiti lijek

Kontaktirali smo i Željku Vučko iz Kluba nedonoščadi "Palčići".

"To je lijek koji se daje samo u bolnici u kojoj je dijete rođeno, radi se o KBC-ovima, dakle o Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Lijeka po zadnjim saznanjima nema ni u Rijeci ni Osijeku. Ima ga samo u Zagrebu. Dakle, cijela Hrvatska osim Zagreba je ostala bez lijeka", govori ona.

"Nitko iz Splita, primjerice, ne može dozu dobiti u Zagrebu jer je svaka doza u Zagrebu namijenjena zagrebačkim Palčićima", dodaje Vučko.

"Ne tražimo krivca, ali naša djeca moraju dobiti lijek. Ako umre jedno dijete zato što nema lijeka, umrlo je jedno dijete previše. Ne interesira me tko je kriv, tražimo da naša djeca u što skorije vrijeme dobiju Synagis", govori.

Kaže da se obratila Ministarstvu zdravstva. "Samo su rekli da nije u njihovoj ingerenciji, nego da je u nadležnosti HZJZ-a", izjavila je Vučko.

"Obratila sam se HZJZ-u, oni su rekli da su lijekovi isporučeni prema naručenom i da pitam lokalne zavode zašto je došlo do loše preraspodjele. Nazvala sam splitski Zavod, gospođa mi je prvo rekla da odakle meni pravo da je tako zovem. Kad sam joj objasnila odakle mi pravo, onda je rekla da je bolnica dobila doza koliko je naručila. Što god to značilo", navela je Vučko, dodajući da je važno da lijek dobiju sva djeca Palčići.

Pisali smo Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kao i županijskim zavodima, ali i navedenim KBC-ovima oko ove teme.

Ministarstvo: Došlo je do poremećaja u opskrbi

Pristigao je tek odgovor Ministarstva zdravstva.

"Radi poremećaja u opskrbi lijekom Synagis krajem prošle godine koji je nastao zbog nemogućnosti proizvođača navedenog lijeka da na vrijeme Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo isporuči zatražene količine, bolnice su upućene da lijek Synagis za potrebe svojih pacijenata nabave u neposrednom kontaktu s nositeljem odobrenja i distributerom toga lijeka na hrvatskom tržištu kako bi se premostilo razdoblje do uspostave redovite isporuke Synagisa HZJZ-u ", navodi se.

"Najmlađi pacijenti koji koriste Synagis u KBC-u Rijeka i KBC-u Split su primili propisane doze u skladu s protokolima. Prema informacijama HZJZ-a redovita isporuka navedenog lijeka uspostavit će se do kraja prvog kvartala, a do tada će sve bolnice Synagis moći osigurati izravnom nabavom od domaćeg distributera", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.