U SAD-u policija ubila LGBT studenta, imao je nož i vikao: "Upucajte me"

Screenshot: Youtube

POLICIJA na kampusu na sveučilištu Georgia Tech ustrijelila je i usmrtila predsjednika studentske organizacije Pride Alliance (Savez ponosa) u subotu navečer pred stanarima studentskog doma.

 

Imao je preklopni nož koji nije htio baciti 

Policija je izišla na teren nešto prije ponoći, nakon što je netko od studenata nazvao 911 i prijavio da se na parkiralištu ispred studentskog doma nalazi "osoba s nožem i puškom", javlja Washington Post. Tamo je zatekla Scouta Schultza, biseksualnog 21-godišnjeg studenta informatike koji se ne identificira ni kao muškarac ni kao žena, a za sebe je koristio rodno neutralnu zamjenicu "them".

Kampus je zatvoren, ali netko od studenata je snimio i objavio ono što se potom dogodilo. Koliko je vidljivo na snimci, Schultz nije bio naoružan pištoljem, ali kako je priopćila policija, u ruci je zaista držao nož. Kako piše Atlanta Journal-Constitution, izgleda da se radilo o preklopnom nožu, tzv. skakavcu, koji je bio zatvoren. 

Na snimci, unatoč upozorenjima policajaca koji drže pištolje uperene prema Schultzu i zapovijedima da baci nož, on nastavlja hodati prema njima, povremeno zastajkujući. Schultz, koji izgleda rastrojeno, viče policajcima: "Upucajte me!"

Jedan od policajaca, povlačeći se iza parkirne rampe kako bi zadržao razdaljinu, uzalud ga uvjerava da ga "nitko ne želi ozlijediti". Schultz se okreće prema drugom policajcu, koji mu govori: "Što radimo ovdje? Ne miči se!"

Upucan nakon što je nastavio hodati prema policajcima

"Baci to", posljednje je upozorenje koje policajci daju Schultzu nakon što je napravio još tri koraka prema policajcu. Nakon toga se čuje pucanj i krikovi šokiranih u pozadini, a Schultz pada na tlo, ustrijeljen ravno u srce. Odveden je u bolnicu, gdje je u nedjelju ujutro preminuo. 

Iako sveučilište nije htjelo komentirati incident prije završetka istrage, glasnogovornik ga je opisao kao "tragičnu smrt". "Za zajednicu studenata koji su poznavali Scouta, šok i gubitak su posebno oštri", napisao je u priopćenju studentski dekan John Stein. 

Scoutova majka Lynne Schultz rekla je za Journal-Constitution da je u prvi mah mislila da je njen sin ubijen na prosvjedu i opisala ga kao "jezivo pametnog perfekcionista" izmučenog depresijom, navodeći da se prije dvije godine pokušao ubiti vješanjem. Na Georga Tech je bio na četvrtoj godini studija i planirao se baviti biomedicinom nakon što diplomira.

Majka ubijenog:" Zašto nisu upotrijebili neko nesmrtonosno oružje?"

"Zašto nisu upotrijebili neko nesmrtonosno oružje poput tasera ili papar-spreja", upitala je Lynne. Glasnogovornik sveučilišta priznao je u razgovoru za CNN da policajci na kampusu ne nose tasere. Pride Alliance se također oglasio povodom smrti svog predsjednika kojeg je opisao kao "vodeću silu" udruge u posljednje dvije godine, dodavši da "ne bi bili takva organizacija bez njegova konstantnog teškog rada i predanosti."

U svakom slučaju, Schultz je samo zadnji od oko 700 ljudi ubijenih od strane policije od početka ove godine, a policija i pravosuđe su pod sve češćim kritikama za nekažnjeno i neopravdano ubijanje pripadnika manjina, prvenstveno Afroamerikanaca. U St. Louisu je tako jučer održan masovni i nasilni prosvjed nakon oslobađajuće presude za bivšeg policajca, bijelca Jasona Stockleyja, koji je 2011. usmrtio afroameričkog dilera Anthonyja Lamara Smitha. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.