U NATO-ovoj akciji poginulo 27 talibana i dva NATO-ova vojnika

NATO-va ofenziva protiv afganistanskih talibana odvija se drugi dan te su zapovjdenici iznimno zadovoljni ishodom ove ofenzive. Oko 15.000 vojnika krenulo je u ofenzivu na grad Mardžu, koje je talibansko uporište u pokrajini Helmandu. U akciji koja traje dva dana pogubljeno je 27 talibana te dvojica američkih i britanskih vojnika.

General Gordon Messenger, glasnogovornik britanske vojske kazao je da su međunarodne snage ušle su u Mardžu, osigurale strateške objekte i za sada su naišle samo na minimalan otpor. Rahim Vardak, afganistanski ministar obrane kazao je da je na području ostalo nekoliko stotina talibanskih boraca, a ostali su pobjegli prije početka operacije, koja je bila najavljena nekoliko tjedna unaprijed.

Ovo je najopsežnija akcija nakon što je američki predsjednik Barack Obama najavio slanje dodatnih 30.000 vojnika. Talibanski napadi, koji su se u zadnje vrijeme pojačali bila je svrha ove ofenzive. Naime, cilj joj je preokret ratnih događanja u Afganistanu i postavljanje legitimnih afganistanskih vlasti u tu pokrajinu, koja se smatra glavnim uporištem ekstremista u kojem se nalazi glavno uzgajalište opijuma, prenosi AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.