U Belgiji zaplijenjeno 28 tona kokaina, policija razotkrila šifriranu krimi-mrežu

Foto: Epa

BELGIJSKA policija priopćila je kako je zaplijenila gotovo 28 tona kokaina u vrijednosti od 1.4 milijarde eura nakon što je dobila pristup šifriranoj mreži koju koriste kriminalci.

Krajem veljače, tijekom ožujka i početkom travnja policija je zaplijenila 27.64 tone kokaina u luci Antwerpen, uključujući rekordnu pošiljku od gotovo 11 tona tijekom noći s 2. na 3. travnja.

Specijalizirani policajci su putem usluge za slanje šifriranih poruka Sky ECC dobili pristup informacijama o pošiljkama kokaina, piše CNN.

Sky ECC

"Tijekom sudske istrage potencijalne kriminalne organizacije za koju se sumnja da je svjesno dobavljala šifrirane telefone kriminalnom okruženju policijski stručnjaci uspjeli su razbiti šifrirane poruke sa Sky ECC-a", navodi se u priopćenju.

Prošle godine, agencije u Francuskoj i Nizozemskoj infiltrirale su se na platformu EncroChat i podijelile podatke putem Europola, pri čemu su omogućile policiji da nadzire privatnu komunikaciju kriminalaca.

EncroChat, koji je nudio sigurnu uslugu razmjene poruka putem mobitela, bio je neka vrsta "kriminalnog tržišta" koje je koristilo 60.000 ljudi diljem svijeta za koordinaciju distribucije ilegalne robe, pranje novca i planiranje ubojstava, navodi britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.