Turudić potpisao sporazum s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja

Foto: AZTN

Čelnici Državnog odvjetništva RH i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) potpisali su Sporazum o suradnji u cilju unaprjeđivanja suradnje na području zaštite tržišnog natjecanja, osobito u postupcima javne nabave, objavile su te dvije institucije na svojim internetskim stranicama. 

Sporazum su potpisali glavni državni odvjetnik Ivan Turudić i predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mirta Kapural. 

"Sklapanjem sporazuma izražena je spremnost na suradnju u području zaštite tržišnog natjecanja na osnovi uzajamnog povjerenja i razumijevanja sukladno ovlastima propisanima Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i relevantnih podzakonskih propisa", navodi se u priopćenju DORH-a.  

AZTN: Suradnja će se ostvariti uzajamnim pružanjem odgovarajuće pomoći

U oba se priopćenja ističe kako će sudionici sporazuma "međusobno surađivati u okviru svojih nadležnosti". DORH bi trebao to raditi ponajprije kao tijelo kaznenog progona, ovlašteno poduzimati kazneni progon za kaznena djela kojima se narušava tržišno natjecanje zabranjenim dogovorima u javnim nabavama i zabranjenim sporazumima u javnim nabavama. 

AZTN bi trebao odigrati svoju ulogu kao pravna osoba s javnim ovlastima koja obavlja poslove općeg, nacionalnog i regulatornog tijela nadležnog za zaštitu tržišnog natjecanja, u cilju osiguranja učinkovitog poduzimanja kaznenog progona ovih kaznenih djela iz nadležnosti državnog odvjetnika, odnosno učinkovitog obavljanja poslova zaštite tržišnog natjecanja iz nadležnosti AZTN-a".

AZTN je naveo kako će se suradnja "ostvariti i uzajamnim pružanjem odgovarajuće stručne i tehničke pomoći, provođenjem kontinuirane edukacije stručnjaka AZTN-a i DORH-a na području zaštite tržišnog natjecanja, uključivanjem u obrazovne programe koje za jednu od strana organizira neko tijelo ili organizacija, zajedničkim organiziranjem edukacija, stručnih skupova, okruglih stolova ili konferencija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.