Turska će uzvratiti na sankcije SAD-a zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava

Foto: EPA

TURSKA će "poduzeti recipročne mjere" ako SAD uvede sankcije zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

"Ako SAD poduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo također poduzeti recipročne mjere", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na pitanje o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji.

Sukobi koji traju mjesecima

Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupnje proturaketnog sustava S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca.

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozorio Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

Turska je lira nakon toga oslabjela u odnosu na dolar te sada jedan dolar vrijedi 5,93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednja dva tjedna.

"Odlučni smo po pitanju S-400. Nećemo se povući neovisno o rezultatu", rekao je Cavusoglu i dodao da nije moguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a, a Washington kaže da bi ugrozio F-35 koje Turska također planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sustava S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.