Turisti u Hrvatskoj nedjeljom ne mogu kupovati suvenire, ali se mogu "kladiti do mile volje"

MNOGOBROJNI turisti koji su u petak i nedjelju došli uživati u jednoj od najljepšoj ulica na svijetu, Stradunu u Dubrovniku, toga dana nisu mogli kupiti niti jedan suvenir. Štoviše, nisu mogli obaviti gotovo nikakvu kupovinu, no zato su se mogli kladiti "do mile volje" na sportske rezultate, a dio svog novca mogli su potrošiti uplaćujući Hrvatsku lutriju. Naime, na Međunarodni praznik rada, baš kao i nedjeljom ne rade trgovine, no zato kladionice rade punom parom.

Amen za kocku, ali ne i za kruh

Kako je ispitao Novi list, zbog stupanja na snagu novog Zakona o trgovini koji brani nedjeljni rad trgovinama, ista zabrana nije postavljena kladioničarima. Slijedom toga, sve kladioničarske kuće imaju poslovnice koje nedjeljom rade, od kojih neke čak i do 22 sata, a na sveti dan bilježe najbolje poslovne rezultate. Gledajući strast prema kocki danas sasvim bizarno zvuči obrazloženje kako je pri donošenju novog Zakona o trgovini, glavni motiv bio zaštita radnika kojima su vlasnici trgovina i shopping-centara izbjegavali dostojno platiti nedjeljni rad.

Kako otkriva riječki dnevnik, čini se da je pod HDZ-om kladionicama jednostavno procvjetalo jer će zbog 'zakonske rupe' koja je nastala neusklađivanjem Zakona o priređivanju igara na sreću s novim izbornim zakonom za lokalne izbore, kladionice u Hrvatskoj sada mogu, ako to žele, prirediti klađenje na rezultate izbora za župane, gradonačelnike i načelnike.

Nisu trgovine

"Kladionice nisu trgovine i regulirane su, kao i svugdje drugdje u svijetu, posebnim zakonom a hrvatski zakon usklađen je s europskim zakonodavstvom, direktivama EU o slobodnom proteku kapitala i kladionice, kao i u Europi, posluju na temelju koncesija. Rad kladionica nedjeljom nije nikakav hrvatski specifikum, svugdje u svijetu održavaju se klađenja u živo a veliki broj sportskih natjecanja odvija se upravo nedjeljom", pokušao je, kockarske mise nedjeljom, objasniti ministar financija Ivan Šuker.

M.M.
Foto: Goran Sebelić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.