Trudnica u Australiji uhićena u svom domu zbog organizacije prosvjeda

Screenshot: YouTube/The Good Sauce

NAKON što je videosnimka uhićenja trudnice u Australiji zbog organizacije mirnih prosvjeda protiv mjera ograničenja postala viralna, došlo je snažne kritike javnosti.

Na videosnimci se vidi kako policajci u srijedu stavljaju lisice Zoe-Lee Buhler (28) u njenom domu u Victoriji pred partnerom i djecom.

Buhler je tijekom uhićenja počela plakati, govoreći policiji da "nije znala da radi nešto loše".

Australske vlasti su stale u obranu postupka policijskih službenika, rekavši da su oni djelovali primjereno situaciji, piše BBC.

Uhićenje zbog organizacije prosvjeda

Australska savezna država Victoria je u određenoj vrsti karantene od srpnja, nakon što je Australiju pogodio drugi val pandemije. Vlasti su u Melbourneu, glavnome gradu države, uvele policijski sat i zamolile građane da što više borave kod kuće.

Zbog strogih mjera ograničenja, zatvorile su se mnoge kompanije, a nedavno je uvedena zabrana masovnih okupljanja. Prošlog tjedna, policija Victorije je upozorila da će uhititi one osobe koje organiziraju prosvjede kojima se krši mjera zabrane okupljanja.

Na videosnimci, koja je bila uživo emitirana na Facebooku i pregledana preko dva milijuna puta, vidi se kako policija razgovara s Buhler i njezinim partnerom u njihovom domu u gradu Ballaratu. Uskoro im službenici pokazuju nalog za uhićenje i kažu da je izdan zbog objave na Facebooku i organizacije prosvjeda.

"Tu je moje dvoje djece, naručena sam na ultrazvuk za sat vremena"

Zoe-Lee Buhler, koja je tada bila još u pidžami, policiji je ponudila da obriše objavu.

"Tu je moje dvoje djece, naručena sam na ultrazvuk za sat vremena. Ovo je smiješno... Nisam znala da radim nešto loše", rekla je.

Policajci su joj na to odgovorili da je optuženja za "poticanje" planiranog prosvjeda u Ballaratu u subotu.

Kritika skupina za ljudska prava

Incident su kritizirali aktivisti za ljudska prava i oporbeni zastupnici.

"Preventivno hapšenje zbog organizacije mirnih prosvjeda ili zbog objave na društvenim mrežama je nešto što se događa u autoritarnim režimima i ne bi se trebalo zbivati u demokratskim državama poput Australije", rekla je Elaine Pearson iz organizacije Human Rights Watch.

Kritičari ovakvih postupaka policije upozorili su da bi oni mogli dodatno okrenuti građane protiv mjera ograničenja ili pokrenuti teorije zavjere.

U Australiji je do sada zabilježeno više od 26.000 slučajeva covida-19, a umrlo je 678 osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.