Traži se: U društvu znanja nestao ministar obrazovanja Dragan Primorac!

DIJALOG na temu prepuštanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu njegovom dekanu započeo je danas na Vijeću zagrebačkog Filozofskog fakulteta koje se sastalo s predstavnicima Nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje, koji su izabrani na sinoćnjem plenumu studenata.

Vijeće Filozofskog fakulteta na izvanrednoj sjednici podržalo je i zahtjeve i metode Nezavisne studentske inicijative te je nakon sastanka donijelo odluku o obustavi nastave na fakultetu.

Ako ministar ne donese odluku, 29. travnja odlučivat će se o daljnjim koracima

"Vijeće Filozofskog fakulteta podržava cilj, odnosno zahtjev Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje – zakonsko osiguranje potpunog javnog financiranja obrazovanja na svim razinama zaključno s poslijediplomskim studijem", prva je odluka Fakultetskog vijeća nakon sastanka, a u daljnjem se tekstu podržavaju i metode kojima se akcija provodi te su one za Fakultet "legitimne" i primjerene postavljenim ciljevima.

Vijeće je odlučilo pridružiti se studentima tako što je obustavilo nastavu do kraja ovog radnog tjedna, a time se žele priključiti i obilježavanju svjetskog tjedna borbe protiv komercijalizacije obrazovanja. "Ukoliko do sjednice Vijeća 29. travnja 2009. ne dođe do očitovanja resornog ministra ili Vlade RH, Vijeće Filozofskog fakulteta odlučit će o daljnjim koracima", piše u odlukama Vijeća te se time "loptica prebacuje" ministru Primorcu te se od njega traži da odluči o nastavku blokade fakulteta.

Studenti se pitaju gdje je nestao ministar Primorac?

"Fakultetsko vijeće također zahtijeva da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama", stoji na kraju zaključaka današnjeg sastanka koji je potpisao Prodekan za znanost i međunarodnu suradnju d.sc. Damir Boras.

Studenti se pitaju gdje je nestao ministar Dragan Primorac? Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš najavio je za sutra tiskovnu konferenciju na kojoj će progovoriti o studentskim prosvjedima, a danas se javnosti obratio otvorenim pismom, vezanim za reakciju jednog roditelja na njegovu izjavu "Što si bolji i uspješniji student, i na upisima, i tijekom, i za vrijeme studiranja, to su plaćanja sve manja, i ako si dovoljno dobar - nisu tako teški kriteriji."

"Početkom 2007. godine na Sveučilištu smo započeli temeljite promjene sustava upisnih kvota i participacija studenata u troškovima studija, kako onih za studente prve godine, tako i za više godine. Time se ponajprije zaustavila praksa povećavanja kvota na fakultetima na kojima nema uvjeta za prihvat povećanog broja studenata. Zatim, uveli smo pravila po kojima se visina participacije određuje na temelju uspješnosti svakog studenta, prvo na kvalifikacijskom ispitu, pa zatim i tijekom studija. Po njima su najbolji studenti oslobođeni plaćanja, u sljedećoj skupini participacija raste linearno s mjestom na listi, dok oni iz treće skupine plaćaju maksimalnu školarinu. Iako postoje odstupanja od fakulteta do fakulteta, svaka od tih skupina najčešće obuhvaća oko trećinu studenata. U višim godinama ne koriste se liste, nego participacija ovisi isključivo o individualnom uspjehu studenta u protekom dijelu studija. Time smo, jednostavno govoreći,  uveli sustav po kojem je prihod fakulteta to manji što su studenti uspješniji. To je ključna novina; participacije prestaju biti komercijalna kategorija, i postaju instrument za stimuliranje uspješnosti u studiju", navodi Bjeliš, te objašnjava:

"Danas 27 od sveukupno 33 sastavnice Sveučilište primjenjuje takav sustav, za koji smo do sada imali samo pozitivne dojmove studenata. Nažalost, među sastavnicama koje taj sustav nisu prihvatile, je i Filozofski fakultet. Dekan je takvu odluku Fakulteta redovito u protekle dvije godine obrazlagao tehničkim razlozima, ne prihvaćajući sugestije koje su bile predlagane u raspravama na sveučilišnim tijelima, o tome kako je tehničke prepreke moguće riješiti", navodi Bjeliš.

Ministarstvu se besplatno studiranje ne čini kao opcija

Ministarstvo znanosti, pak, poručuje da želi sugovornike iz Inicijative s imenom i prezimenom te jasnim zahtjevima. Iz izjave državnog tajnika Radovana Fuchsa da se zaključiti da Ministarstvu obrazovanja ne preferira besplatno obrazovanje za sve, i sve što mogu ponuditi je "restrukturiranje studentskog standarda, povećanje broja studenata uz potporu države i osiguranje uvjeta studiranja na način kakav postoji i na svim ostalim modernim sveučilištima".

Treći je dan blokade fakulteta u Zagrebu i Zadru, gdje studenti-okupatori mirno ometaju nastavu i paralelno provode svoj program. Današnji je dan, primjerice, započeo jutarnjom jogom, a tijekom dana će se održati predavanja o slobodi medija, emancipaciji obrazovanja, Bolonjskom procesu i slično, a za navečer je predviđen koncert u Atriju fakulteta. Dan namjeravaju završiti kao i protekla dva - plenumom.

Boras je poručio da će nastavne sate izgubljene blokadom nadoknaditi tijekom vikenda ili u produžetku semestra.

Blokada i na Fakultetu političkih znanosti

Podrška zagrebačkim studentima s Filozofskog fakulteta se širi pa će tako i na Fakultetu političkih znanosti studenti politologije i novinarstva za nekoliko dana blokirati fakultet, a u tome ih podržava i dekan Vlatko Cvrtila.

Već su se jučer studenti Sveučilišta u Zadru blokirali sveučilište te su neki od njih i "stražarili" preko noći. Splitski studenti će 24. travnja veliki prosvjednim skupom dati podršku ovoj akciji.

Taj će se skup održati u Kampusu u Visokoj ispred splitskog FESB-a, a organizirat će ga Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i Udruga "Studenti za studente". Njihovi zahtjevi su trenutno smanjivanje školarina za 50 posto s time da se za pet godina one potpuno ukinu. Oni neće krenuti u blokadu prostorija fakulteta. Potporu blokadi dali su i studenti iz Rijeke.

Političari se tuku, a slovenski i hrvatski studenti se podržavaju

Istovremeno, pokret slovenskih studenata protiv neo-liberalne reforme univerziteta, organizacija Avtonomna tribina podržala je Nezavisnu studentsku inicijativu za besplatno obrazovanje koja je blokirala fakultete u Zagrebu i Zadru u ponedjeljak. Pozdravljaju internacionalnu borbu za besplatno obrazovanje u međunarodnom tjednu borbe protiv komercijalizacije obrazovanja.

"Slovenski studenti, povezani u nezavisnu mrežu Avtonomna Tribuna, podržavamo blokadu koja se dešava na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Borbu hrvatskih studenata smatramo kao dio internacionalne borbe studenata, borbu protiv ekonomskog apartheida i agresivnih pokušaja kapitala, da znanje svede na robu te da studiranje rezervira za osobe sa visokim imovinskim statusom", navode u tekstu podrške koje je studentska inicijativa objavila na Blogeru.

"Solidarnost s drugovima Filozofskog fakulteta u Zagrebu!"

"Internacionalna borba studenata se neće zaustaviti. To je danas jasno iz blokade američkih studenata u New Yorku, iz Italije, Španjolske i drugih mjesta, gdje se dešava slična situacija kao hrvatskim studentima. Borba studenta se neće zaustaviti sve dok logika slobodnog tržišta ne bude izbačena iz sveučilišta, dok se studente ne uključi kao sustvaratelje demokratičnih sveučilišta, dok ne budu osigurani nezavisni prostori za studente i dok svakom studentu ne bude osigurano besplatno studiranje.  Solidarnost s drugovima Filozofskog fakulteta u Zagrebu!", poručuje Avtonomna tribina.

Svakodnevicu studenata koji se bore za besplatno obrazovanje možete pratiti na njihovom službenom blogu na Blogeru.

A.B. / I .Kri.
Foto: Boris Kovačev (Cropix), Vjekoslav Skledar (Cropix)/Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.