TKO JE TKO U HBOR-U? Todoriću se posrećilo s kreditima otkad je došao Marić

Foto: FAH, HBOR

NAKON što je otkriveno da je novac iz HBOR-a preko dvije tvrtke završio u Agrokoru, postavlja se ponovno pitanje odgovornosti ministra financija koji je i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, a na svoje je funkcije došao iz - Todorićevog koncerna. Otvara se naravno i problem samog funkcioniranja HBOR-a kao i javnosti malo poznatih - Fondova za gospodarsku suradnju.

>>TODORIĆEV BANKOMAT Iz državne banke nemaju pojma kako je novac završio u Agrokoru

Za početak spomenimo da je HBOR razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske, a kao njezina misija navodi se podrška razvitku države. Temeljni kapital banke iznosi 7 milijardi kuna i u isključivom je vlasništvu Republike Hrvatske. Ova banka nema Glavnu skupštinu, nego su za poslovanje i interese vlasnika zaduženi Nadzorni odbor HBOR-a i Sabor.

Nadzorni odbor jednom godišnje podnosi izvješće o radu Hrvatskom saboru. Ali ne samo to. Utvrđuje poslovnu politiku banke, nadzire poslovanje i donosi odluke o poslovima o kojima uprava ne može samostalno odlučivati. Sastav Nadzornog odbora propisan je zakonom, ima deset članova: šest ministara, tri zastupnika Hrvatskog sabora i predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Marić je predsjednik Nadzornog odbora od ožujka 2016.


Ministar financija Zdravko Marić predsjednik je Nadzornog odbora, a ministrica gospodarstva Martina Dalić je zamjenica predsjednika NO. Nadzorni odbor imenuje i opoziva članove i predsjednika Uprave. U 2016., kada su odobravane investicije koje su završile u Agrokoru, članovi uprave su bili Dušan Tomašević (predsjednik Uprave), Goran Filipić i Martina Jus. Upravu su u veljači 2017. preuzeli Tamara Perko (predsjednica Uprave) i Martina Jus.

HBOR ima 349 zaposlenih. U kodeksu korporativnog upravljanja navode da ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti, već svoju uspješnost mjere ostvarenom potporom gospodarstvu i utjecajem na lokalnu zajednice. Nisu obveznici poreza na dobit, a njihova dobit poslovne godine raspoređuje se u rezerve banke, te ponovno ulažu.

Zdravko Marić imenovan je predsjednikom Nadzornog odbora 4. ožujka 2016. godine umjesto Borisa Lalovca. Otkada je na tom mjestu, HBOR je plasirao stotine milijuna kuna Agrokoru, i to u periodu kada ga strane banke više nisu htjele financirati. Krajem prošle godine Agrokorova poduzeća kreditirana su s 376 milijuna kuna, a sada su otkriveni novi, posredni načini financiranja preko drugih poduzeća.



HBOR tvrdi da je prevaren, što su poduzeli?


HBOR je novac poreznih obveznika plasirao preko dva Fonda za gospodarsku suradnju kojima upravlja društvo Nexus, u vlasništvu Marka Lesića i njegovih partnera. U srpnju 2016., dakle u Marićevom mandatu, formalno je investirano 47 milijuna kuna u Zagreb-Montažu, ali par mjeseci kasnije većina novca završila je u Agrokoru. Drugi slučaj je vezan uz Hotele Plat. HBOR je novac u Nexusov FGS II investirao u lipnju 2015. s ciljem privatizacije i obnove državnih hotela. No iz Nexusova priopćenja vidljivo je da je godinu dana kasnije Agrokoru novac posuđen.

Iz HBOR-a se pravdaju da su za ove dvije najnovije afere saznali tek u svibnju ove godine, ne prepoznajući u tome u najmanju ruku problem kontrole u svom sustavu.

"Sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS-a održana je 3.5.2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici Nexus ulaganja d.o.o. u korist koncerna Agrokor, dok je sjednica Povjereničkog odbora Nexus FGS II održana 4.5.2017. te je tada po prvi puta dobivena informacija o pozajmici KHA četiri d.o.o. u korist koncerna Agrokor.

HBOR, koji u poslovanju s FGS-ovima postupa po nalogu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odmah je po saznanju za svaki od slučajeva obavijestio nadležno ministarstvo kao nalogodavca, te tražio od društva Nexus Private Equity partneri d.o.o. detaljne informacije o pozajmicama u korist koncerna Agrokor. Naglašavamo da su te pozajmice bile dane bez znanja povjereničkih odbora tih dvaju FGS-ova, pa tako i bez znanja HBOR-a. Dva dana nakon sjednica povjereničkih odbora HANFA je pokrenula postupak nadzora nad društvom za upravljanje i fondovima kojima upravlja, ali je društvo na HBOR-ovo traženje odbilo HBOR-u dati detaljnije podatke o tijeku nadzora i njegovom nalazu.

 
Još jednom ističemo da HBOR nije imao saznanja niti utjecaja na pozajmice Agrokoru koje su dala SPV društva", priopćili su danas iz HBOR-a.

HBOR ima svog predstavnika u povjereničkom odboru svakog fonda za gospodarsku suradnju, budući da država u tim fondovima sudjeluje s polovicom svake investicije. Nažalost, u odgovoru nisu naveli tko je ta osoba koja je tek u svibnju uočila da su milijuni neplanski skliznuli u Agrokor.

"Povjerenički odbor nema kontrolu nad poslovanjem SPV-ova, već su oni pod kontrolom društva za upravljanje", odgovorili su na Indexov upit.

HBOR u tom odgovoru priznaje da nema kontrolu nad novcem poreznih obveznika koji su plasirali, što dovodi u pitanje kompetenciju i profesionalizam zaposlenika te državne banke. I ne samo njih, nego i Fondova za gospodarsku suradnju koji su se poigravali javnim novcem financirajući Todorića koji uloženo nikad neće vratiti. A i samog ministra Marića, kojeg igrokaz "Tebe nema? - Mene nema" ni najmanje ne oslobađa odgovornosti.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.