Tko je Samuel Little, možda i najstrašniji ubojica u američkoj povijesti?

Foto: EPA

SAMUEL Little, 78-godišnjak koji će ostatak života provesti u zatvoru zbog ubojstva triju osoba, mogao bi biti najstrašniji ubojica u američkoj povijesti. Njegovo se ime pojavilo u FBI-jevu Violent Criminal Apprehension Programu (ViCAP), odjelu koji se bavi istragom i analizom serijskih nasilnih i seksualnih zločina, a u vezi s nizom neriješenih ubojstava širom Amerike, javlja CNN.

Jedno ubojstvo u gradu Odessi u Texasu pritom se pokazalo posebno važnim, pa su dvoje FBI-jevih analitičara i teksaški rendžer James Holland posjetili Littlea u zatvoru i pokušali ga nagovoriti na suradnju. Little je tijekom susreta bio vrlo otvoren i razgovorljiv.

"Dok smo razgovarali u svibnju Little je rendžeru Hollandu iznio precizan broj ljudi koje je ubio u svakom gradu u svakoj saveznoj državi. Jackson, Mississippi - jedan, Cincinnati, Ohio - jedan, Phoenix, Arizona - tri, Las Vegas, Nevada - jedan", objasnila je analitičarka ViCAP-a Christina Palazzolo.

Priznao 90 ubojstava

Ukupno je Little priznao oko 90 ubojstava tijekom tog razgovora i još nekoliko kasnijih susreta. Ubojstva je izvršio širom zemlje, od Los Angelesa do Miamija, od Houstona do Clevelanda, a sve se to događalo od 1970. do 2005. Istražitelji su dosad uspjeli potvrditi 34 Littleova ubojstva, neka će uskoro biti potvrđena, a za neka nema tragova i dokaza.

Littleovo priznanje moglo bi ga učiniti najplodniji serijskim ubojicom u američkoj povijesti, kaže Bobby Bland, javni tužitelj okruga Ector u Texasu.

"Razne pravosudne i policijske agencije iz cijele zemlje trenutačno surađuju, dok Teksaški rendžeri pokušavaju provjeriti ubojstva", rekao je Bland za CNN.

Littleove su žrtve bile ranjive žene s društvenih margina, često ovisnice i prostitutke. Palazzolo i njena kolegica Angela Williamson iz Ministarstva pravosuđa, koje su obje razgovarale s Littleom, kažu kako se on odlično prisjeća svih detalja ubojstava. Sjeća se mjesta zločina, automobila koje je vozio, nacrtao je čak i slike žena koje je ubio. Jedino oko datuma zločina nije baš bio sasvim pouzdan, otkriva FBI.

Kako je dospio u zatvor?

Prema tužitelju Blandu, Little trenutačno služi tri uzastopne doživotne zatvorske kazne zbog ubojstava koje je počinio u Los Angelesu. Prije toga bio je osuđivan za krađu, prijevaru, zloporabu droga i provalu. U rujnu 2012. uhićen je u skloništu za beskućnike u Kentuckyju i prebačen u Kaliforniju, gdje je bio tražen zbog optužbi vezanih iz narkotike. Nakon što se našao u Los Angelesu, policija je njegov DNA uspjela povezati s trima neriješenih ubojstvima iz 1987. i 1989.

Sve tri žrtve bile su žene. Prvo su bile pretučene, potom zadavljene, a njihova tijela bačena u kontejnere za smeće ili sklonjena u javne garaže. Little je zanijekao krivnju, ali je 2014. godine svejedno osuđen. Losangeleška je policija njegov DNA uzorak proslijedila FBI-jevu ViCAP odjelu kako bi prošao temeljitu provjeru, a ViCAP se obratio Teksaškim rendžerima zbog istrage oko ubojstva Denise Christie Brothers u Odessi.

Tužitelj Bland tvrdi da je Little naveo neke detalje koji ukazuju da je baš on usmrtio Denise, koja je u siječnju 1994. godine pronađena zadavljena na praznom parkiralištu. U međuvremenu, 16. srpnja ove godine protiv Littlea je podignuta optužnica za ovo ubojstvo i prebačen je iz Kalifornije u Texas. Za dva tjedna trebalo bi započeti i suđenje.

U posljednje vrijeme surađuje

U posljednjih nekoliko mjeseci Little surađuje s tužiteljima i policijom i iznosi nove detalje 90 ubojstava za koje tvrdi da ih je počinio. Njegovo je povjerenje pridobio teksaški rendžer Jamesa Holland, koji ga je posjećivao i u zatvoru u Kaliforniji. Provjera Littleovih ubojstava traje i dalje. Važno je naglasiti da se nijedna Littleova informacija dosad nije pokazala lažnom. No, zasad nema novih optužnica protiv njega.

Narušena zdravlja, Little je i dalje u zatvoru u Odessi, a rendžer Holland posjećuje ga gotovo svakodnevno kako bi dobio sasvim jasnu sliku svih njegovih nedjela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.