Teksašani nezadovoljni nadzorom infrastrukture za izvoz ukapljenog plina

Ilustracija: EPA

AMERIČKI regulator za energiju našao se na udaru kritika u Teksasu uoči završetka popravaka na cjevovodu koji je važna karika u infrastrukturi za izvoz ukapljenog plina u Europu. Drugi po veličini pogon za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u SAD-u zatvoren je u lipnju prošle godine nakon puknuća plinovoda koje je izazvalo eksploziju i požar. 

Plinovod je napuknuo zbog previsokog tlaka, ali postrojenja za preradu nisu oštećena. Freeportov pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač europskih kupaca. Ukapljuje oko šest milijuna prostornih metara prirodnog plina dnevno i u punom kapacitetu može izvesti 15 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

U zrak ispušteno oko 4.5 tona metana

Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je lani usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a najveće su uvoznice bile Francuska, Turska i Nizozemska. Plinovod je eksplodirao zbog neadekvatnih postupaka upravljanja i testiranja, umora operatera i drugih nedostataka, pokazala je sigurnosna analiza.

Utvrđeno je i da je u zrak ispušteno oko 4.5 tona metana, rekao je predstavnik PHMSA-a. Metan je glavni sastojak prirodnog plina i jedan od najpotentnijih stakleničkih plinova. Regionalni direktor regulatora za energiju PHMSA Bryan Lethcoe rekao je u subotu da će trebati "nekoliko mjeseci" da Freeport ponovo proradi punim kapacitetom. Službenici PHMSA-a odbili su dati točnu procjenu.

Pogon bi punim kapacitetom trebao proraditi u ožujku

Teksašani smatraju da regulatori nisu primjereno nadzirali popravak pogona, njegovu emisiju štetnih plinova i zdravlje stanovništva. "Brine nas što se približavaju otvaranju (pogona). Nadam se da će FERC i PHMSA zakočiti postupak izdavanja dozvole za pokretanje pogona", rekla je Melanie Odlham, jedna od stotinjak stanovnika koji su sudjelovali na sastanku.

Glasnogovornik Freeporta odbio je to komentirati. Iz kompanije su bili izvijestili da su popravci završeni i da se pripremaju za početak rada nakon što regulator odobri njihov plan. Tvrtka je bila procijenila da bi pogon punim kapacitetom trebao proraditi u ožujku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.