Talijanski populisti najavili koaliciju, Conte dobio još jedan mandat da sastavi vladu

Foto: Hina/EPA

TALIJANSKI populisti, političari Matteo Salvini i Luigi Di Maio, dogovorili su danas da će pokušati sastaviti koalicijsku vladu.

U tom slučaju neće doći do novih izbora o kojima se govorilo nakon što prošlog tjedna nije došlo do sastavljanja vlade. 

"Svi uvjeti su ispunjeni za vladu stranaka Pet zvijezda i Lige", rekli su Di Maio i Salvini u zajedničkoj izjavi, javlja Reuters.

Conte novi- stari mandatar vlade

Kako javljaju agencije, novi mandatar talijanske vlade je Giusepe Conte, isto koji je ovog tjedna odustao od sastavljanja vlade nakon što mu predsjednik Sergio Mattarella nije odobrio prijedlog za ministra gospodarstva. 

Nakon toga Mattarella je predložio Carla Cottarellija da formira tehničku vladu koja je trebala funkcionirati do sljedećih izbora, što je naišlo na otpor vladajućih stranaka u parlamentu.

Danas su se pak o novom kandidatu za mandatara ali i ministra gospodarstva dogovorile populističke stranke.

Tako je sada opet mandatar vlade Giuseppe Conte, profesor prava blizak Pokretu 5 zvijezda, koji po drugi put pokušava sastaviti vladu.

"Možda smo napokon uspjeli"

Važno mjesto ministra gospodarstva dobit će Giovanni Tria, malo poznati profesor ekonomije i zamijeniti ranijeg kandidata, euroskeptičnog ekonomista Paola Savonu kojeg je odbio predsjednik Sergio Mattarella.

Tria, profesor na rimskom sveučilištu Tor Vergata, bio je kritičan prema upravljanju gospodarstvom EU-a ali, za razliku od Savone, nije zagovarao "plan B", pripremu Italiju za mogući izlazak iz zone eura.

"Možda smo konačno uspjeli, nakon toliko prepreka, napada, prijetnji i laži", poručio je Salvini na Facebooku kratko vrijeme nakon objave dogovora

Uz pretpostavku da će nova vlada dobiti zeleno svjetlo od Mattarelle, Salvini bi bio ministar unutarnjih poslova, a Di Maio preuzeo moćno novostvoreno ministarstvo nastalo spajanjem resora ministarstava rada i industrije.

Enzo Moavero, bivši ministar za EU u tehnokratskoj vladi Marija Montija, bit će ministar vanjskih poslova, a Savona bi kao utješnu nagradu dobio mjesto ministra za EU poslove.

Talijanski predsjednik imenovao Cottarellija

Predsjednik Mattarella i bivši izvršni direktor MMF-a Carlo Cottarelli, kojega je imenovao prijelaznim premijerom, zaustavili su u srijedu formiranje prijelazne vlade nakon izvješća o "novim mogućnostima" političkog dogovora unutar izabrane koalicije. 

Pokret pet zvijezda i protuimigrantska Liga nisu prošlog vikenda uspjele oformiti koaliciju nakon što je talijanski predsjednik odbio prijedlog sastava vlade u kojoj je dužnost ministra financija trebao preuzeti euroskeptik Savona, poznat po kritikama eurozone i Njemačke.

Dvije su stranke najavile kako će koristiti parlamentarnu većinu za sabotiranje planova o prijelaznoj vladi koju bi vodio Cottarelli, što je korak koji bi Italiju gurnuo u nove izbore kasnije tijekom godine i gotovo sigurno ojačao protueuropski orijentirane stranke.

Talijanski predsjednik namjeravao je imenovanjem Cottarellija smiriti uznemirena tržišta s obzirom na to da je politička kriza u Italiji, trećem po veličini europskom gospodarstvu, uznemirio tržišta i povećao rizik od financijske krize.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.