Sveučilište traži sankcije protiv bivšeg dekana Darka Tipurića i njegovih kompanjona

REKTOR zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš početkom tjedna je od nove uprave zagrebačkog Ekonomskog fakulteta zatražio pokretanje etičkih i stegovnih postupaka protiv djelatnika toga fakulteta odgovornih za protuzakonit rad Međunarodne ljetne škole.

Kako prenosi Jutarnji list, prvi među njima je sada već bivši dekan Darko Tipurić, a stegovni se postupak najavljuje i protiv voditeljice Ljetne škole i profesorice statistike Ksenije Dumičić, koja je za svoj angažman u školi tijekom 2009. godine inkasirala honorar od 200 tisuća kuna bruto. Uz nju, pod internim će se mjerama naći još 40-ak nastavnika koji su za rad u Ljetnoj školi u samo jednoj godini primili oko tri milijuna kuna honorara.

Svima bi njima, navodi se, mogle biti izrečene mjere od javne opomene pa sve do otkaza, no pod udar sankcija bi mogli i studenti koji su polazili Ljetnu školu, posebno oni za koje se dokaže da bi, u slučaju da je nisu pohađali, izgubili pravo studiranja.

Diskriminacija na djelu: Ispite polagali samo oni koji su ih mogli i platiti

Kroz Međunarodnu ljetnu školu tijekom tri godine djelovanja prošlo je više od 5.000 studenata koji su svaki odslušani i položeni kolegij plaćali 2000 kuna. Te su im ocjene potom protuzakonito upisivane u indeks, jer je Ministarstvo znanosti prilikom kontrole ustanovilo da škola nije bila ustrojena kao sveučilišni studij, pa se ispiti koje su studenti tamo položili nikako nisu smjeli automatski upisivati u indeks. Zakonom, naime, nije dopušten prijenos ECTS bodova s običnog tečaja, kakav je ustvari bila Ljetna škola, na studij kao oblik formalnog obrazovanja.

Ispite koje nisu uspjeli položiti tijekom godine, studenti su, naime, bez puno muke i uz dodatno plaćanje (dakle, isključivo oni koji su si to, s obzirom na materijalni status obitelji, mogli priuštiti), bez problema položili u Ljetnoj školi, u kojoj je prolaznost bila iznimno velika, čak i na onim ispitima na kojima je u redovnim rokovima moglo proći svega 20 posto studenata. Zbog tih navoda Uskok istražuje je li u ovom slučaju posrijedi zapravo bila legalna prodaja ispita.

Jutarnji list pak podsjeća da je na čelo nove uprave Ekonomskog fakulteta odnedavno zasjeo dekan Tonći Lazibat, osoba za koju se u neformalnim i neslužbenim kuloarima fakulteta tvrdi da je "produžena ruka bivšeg dekana Tipurića". Zbog toga djelatnici Ekonomskog fakulteta sa zanimanjem očekuju rasplet događaja i reakciju dekana Lazibata na zahtjev rektora Bjeliša za provođenje stegovnih postupaka protiv Tipurića i ostalih umiješanih u nezakonitosti oko Ljetne škole. Bjeliš je od Lazibata također zatražio i da podnese izvješće o stegovnom postupku što ga je na temelju prijave v. d. dekanice Melite Kovačević za brojne nezakonitosti u poslovanju protiv bivšeg dekana Tipurića trebala provesti uprava Fakulteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.