Sudac povjesničarima omogućio uvid u Nixonov iskaz o Watergateu, vlada se žali

NAKON čak 36 godina, javnost bi napokon mogla postati upoznata s iskazom bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona pred istražnim povjerenstvom o aferi Watergate.

Američki okružni sudac Royce Lamberth odobrio je zahtjev povjesničara Stanleya Kutlera, koji je napisao nekoliko knjiga o Nixonu i Watergateu, i nekolicine drugih da se "otpečati" njegovo svjedočenje iz 1975. godine. Nixon je tad bio ispitivan o najvećem političkom  skandalu sedamdesetih, do kojeg je došlo nakon provale u sjedište Demokratskog nacionalnog odbora u kompleksu Watergate. Nixon je zbog afere i odstupio s mjesta predsjednika, što je jedini takav slučaj u povijesti SAD-a. Osim toga, skandal je rezultirao uhićenjem i osudom solidnog broja njegovih suradnika.

Povijesna važnost dokumenta

Sudac Lambert je na 15 stranica dao mišljenje prema kojem posebne okolnosti, a posebno povjesničarski interes za Nixonov iskaz, imaju puno veću težinu od potrebe da se ti podaci drže u tajnosti. "Važnost Watergatea za američku povijest ne smije biti dovedena u pitanje, jer je od velikog značaja i za stručnjaka i za širu javnost", kazao je sudac.

S druge strane, Obamina administracija se protivila oslobađanju Nixonovog svjedočanstva, ponajviše zbog zaštite privatnosti osoba spomenutih u iskazu. Međutim, Lamberth tvrdi kako je riječ o minimalnom kršenju privatnosti, jer je Nixon mrtav već 17 godina, a ostali spomenuti su ili također pokojni ili su i sami već pisali i govorili o svemu vezanom za aferu.

Iskaz ipak neće odmah biti dostupan jer će vlada imati priliku da se žali na odluku suda, piše Reuters

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.