Studija: Kronična upala sinusa loše djeluje na mozak i psihu

Foto: 123rf

KRONIČNI rinosinusitis, koji uz ostale simptome uzrokuje čestu pojavu začepljenog nosa i glavobolju, pogađa 11 posto ljudi u SAD-u, a novo istraživanje otkrilo je vezu između tog oboljenja i promjena u moždanoj aktivnosti.

Kronični rinosinuitis (KRS) bolest je sinonazalne sluznice koju karakteriziraju začepljenost nosa, pojačana sekrecija, pritisak ili bol u sinusima i poremećaj osjeta mirisa. Ako su simptomi prisutni više od tri mjeseca u godini, karakterizira se kao kronični. 

Problemi s koncentracijom, epizodama depresije, s nesanicom ili vrtoglavicom

Znanstvenici koji su provodili istraživanje se nadaju da će ova veza između KRS-a i promjena u moždanoj aktivnosti pomoći objasniti neke druge česte učinke trajne upale, poput problema s koncentracijom, s epizodama depresije, s nesanicom ili vrtoglavicom.

"Ovo je prvo istraživanje koje kroničnu upalu sinusa povezuje s neurobiološkim promjenama", kazao je otolaringolog Aria Jafari sa Sveučilišta Washington.

"Prethodne studije su pokazale da pacijenti koji imaju sinusitis često potraže liječničku pomoć ne zato što im curi nos ili osjećaju bolove u sinusima, nego zato što to oboljenje otežava njihovu interakciju sa svijetom. Naime, često ne mogu biti produktivni, teško se koncentriraju, loše spavaju, a sve to u velikoj mjeri utječe na njihovu kvalitetu života", dodao je.

Magnetska rezonanca pokazala promjene

Stručnjaci su analizirali razne podatke, uključujući i one magnetske rezonance, 22 ispitanika s kroničnim rinosinusitisom i 22 kontrolna ispitanika koji nemaju upale sinusa.

Kod onih s KRS-om uočili su nižu funkcionalnu povezanost u frontoparijetalnoj mreži (koristi se za pažnju i rješavanje problema), veću funkcionalnu povezanost u zadanom načinu rada i manju funkcionalnu povezanost u glavnoj osjetnoj mreži (koja upravlja vanjskim podražajima, komunikacijom i socijalnim ponašanjem). Razlike su bile još očitije kod onih ispitanika s težim oblikom rinosinusitisa.

S druge strane, kod 22 s kroničnim rinosinusitisom nisu zabilježeni uočljivi znakovi pada kognitivnih sposobnosti prilikom testiranja. S obzirom na to da su ti ispitanici imali između 22 i 35 godina starosti, znanstvenici pretpostavljaju da bi do ovakve vrste pada moglo doći kasnije u životu.

Liječenje može trajati godinama

"Oni s upalom sinusa mogu imati subjektivni dojam pada razine pažnje, poteškoće s fokusiranjem ili poremećaj spavanja; što pak može biti povezano sa suptilnim promjenama u načinu komunikacije između moždanih regija koje kontroliraju ove funkcije", objasnila je otolaringologinja Kristina Simonyan sa sveučilišta Harvard.

Liječenje rinosinusitisa može trajati godinama. Iako operacija može pomoći, nije garancija da se simptomi bolesti neće vratiti.

Iako ovo novo istraživanje ne pokazuje da kronična upala sinusa izravno uzrokuje promjene u moždanoj aktivnosti, povezanost je ipak dovoljno jaka da je učini vrijednom daljnjeg istraživanja. Buduće studije mogle bi, primjerice, proučavati u kojoj se mjeri naša moždana aktivnost promijenila nakon liječenja kroničnog rinosinusitisa, piše Science Alert.

Istraživanje naslova Association of Sinonasal Inflammation With Functional Brain Connectivity objavljeno je u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.