Studija: Starija djeca mogu druge zaraziti koronavirusom jednako kao i odrasli

Foto: Epa

OD RANIH dana pandemije covida-19 znanstvenici su primijetili kako se djeca teže zaraze nego odrasli te su često i manje zarazna za druge.

Iako još nije sasvim razjašnjeno zašto su djeca općenito otpornija na ovaj soj koronavirusa, novo istraživanje iz Južne Koreje pokazuje da je dob djece također bitan faktor i da starija djeca mogu biti zarazna za druge kao i odrasli.

Liječnik Young Joon Park i njegovi kolege iz korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su izvješća o praćenju kontakata u Južnoj Koreji od 20. siječnja, kada je u zemlji identificiran prvi slučaj covida-19, pa do 27. ožujka.

Razlike između kućanstava s malom i velikom djecom

Tijekom tog razdoblja identificirali su 5706 indeksnih pacijenata, odnosno prvih potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 u nekom određenom žarištu. Vlasti su pratile i testirale 59.073 osobe koje su imale kontakt s indeksnim slučajevima i pokazalo se kako će se virusom najvjerojatnije zaraziti članovi kućanstva.

No rezultati su pokazali i nešto neočekivano. Kada su indeksni pacijenti kategorizirani prema dobi (0–9, 10–19, 20–29, 30–39, 40–49, 50–59, 60–69, 70–79 i > 80 godina), kućanstva sa starijom djecom (indeksni pacijenti između 10 i 19 godina) imala su najvišu stopu infekcije, gdje je zabilježena daljnja zaraza kod 18,6 posto obiteljskih kontakata.

Suprotno tome, izgleda da mala djeca (indeksni bolesnici u dobi od 0 do 9 godina) najmanje šire koronavirus, jer je u njihovim kućanstvima zabilježena daljnja zaraza kod samo 5,3 posto obiteljskih kontakata, piše Science Alert.

Nedostaci istraživanja

Znanstvenici su upozorili na neka ograničenja studije, uključujući mogućnost propuštanja evidencije asimptomatskih bolesnika i neadekvatne podatke zbog razlika u testiranju između pacijenata i njihovih ukućana. Također, studija nam ne govori kako su se kontakti točno zarazili, jer su obiteljski kontakti mogli biti izloženi virusu i izvan svojih domova.

Unatoč tome, ova studija može služiti kao podsjetnik da djeca između rođenja i punoljetnosti imaju vrlo različita tijela te drugačije reakcije na virusne bolesti i da ih nije dobro sve svrstati u istu kategoriju (mlađi od 18).

"Bojim se da se počela širiti ideja da se djeca ne mogu zaraziti ili da ne obolijevaju na isti način kao i odrasli te da spadaju u neku vrstu zaštićene populacije“, rekao je infektolog Michael Osterholm sa Sveučilišta Minnesota.

"Bit će prijenosa. Moramo to prihvatiti i uključiti u buduće planove“, dodao je.

Studija naziva Contact Tracing during Coronavirus Disease Outbreak, South Korea, 2020 objavljena je u časopisu Emerging Infectious Diseases.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.