Studenti preuzeli vlast nad Filozofskim fakultetom, a dekan im na Copacabani

STUDENTI Filozofskog fakulteta u Zagrebu su danas okupirali svoj fakultet u znak prosvjeda protiv komercijalizacije obrazovanja. Okupacija je započela oko podneva i studenti ne dopuštaju održavanja nastave i ispita jednostavnom taktikom - smetanjem. Za to vrijeme njihov se dekan Miljenko Jurković sunča u Brazilu, točnije, predivnoj Copacabani, a borbu sa pobunjenim studentima prepustio je prodekanu Damiru Borasu. Evo kako mu ide:

"Važna obavijest u vezi s održavanjem nastave: Nastava se treba održavati, a svako nasilno blokiranje, ometanje ili opstruiranje nastave je nezakonit, neetičan i nedemokratski postupak", upozorava Boras putem proglasa izvješenog na fakultetu, ističući da je Nezavisna studentska inicijativa za besplatno obrazovanje anonimna skupina za koju se ne zna koliko članova ima. Naglašava da nemaju dozvolu uprave FFZG-a za održavanje prosvjeda te da nisu službeni predstavnici studenata i da ne predstavljaju većinu studenata.

"Stoga ne nasjedajte na njihove proglase!", poručuje u vlastitom proglasu Boras ponavljajući da je "preuzimanje kontrole nad faksom" ili "bojkotiranje nastave" neetično, protuzakonito i nedemokratsko. Nije morao čekati dugo na odgovor.

"Mi studenti i studentice udruženi u zahtjevu za ukidanje naplaćivanja visokoškolskog  obrazovanja na svim razinama  - preuzimamo 20.4. 2009. godine Filozofski fakultet u Zagrebu. U svjetlu činjenice da je pravo na obrazovanje koje pripada svima neovisno o imovinskom stanju pojedinaca, naša je akcija znak prosvjeda protiv bezobzirnog i socijalno neosjetljivog oduzimanja tog prava", izvjesila je studentska inicijativa tik do prodekanovog proglasa. Najavili su da će tijekom akcije blokirati nastavu i organizirati niz tribina o  zabrani naplaćivanja školarina, participacija i upisnina.

 Anonimni su jer ne žele da sa se ova akcija personalizira. Zabranili su donošenje alkohola i marihuane na prosvjed, žele to odraditi dostojanstveno i sukladno kodeksu koji su donijeli. "Profesore oprostite na smetnji, ali mi držimo ključeve. Probajte opet sutra", natpis je koji je dočekao nastavno osoblje na porti Fakulteta.

Tristotinjak studenata okupljeno oko Nezavisne studentske inicijative ispred zgrade Filozofskog fakulteta okupilo se oko podneva, noseći transparent "Jedan svijet, jedna borba. Obrazovanje nije na prodaju". Studenti su zatim počeli ulaziti u učionice u kojima se održavala nastava, te je prekidali uz povik "Besplatno obrazovanje!"

A.B.
Foto: Vjekoslav Skledar(Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.