Stručnjak za oružje pariške i bruxelleske džihadističke ćelije vjerojatno pronađen

Foto: FaH

MUŠKARAC u bijegu za kojim je francusko pravosuđe izdalo uhidbeni nalog, poznat pod lažnim identitetom Ahmad Alkhald, mogao bi biti glavni stručnjak za oružje džihadističke ćelije odgovorne za napade u Parizu u studenom 2015. i u Bruxellesu u ožujku 2016., doznaje se od dobro obaviještenog izvora u Francuskoj.

Istražitelji zapravo već mjesecima sumnjaju da se on skriva iza tog lažnog sirijskog identiteta, o čemu su u utorak pisali belgijski dnevni listovi "La Derniere Heure" i "La Libre Belgique". "To je prilično čvrsta hipoteza", potvrdio je dobro obaviješten izvor.

DNK pronašli na prsluku s eksplozivom iz Pariza


Za bjeguncem su francuski istražitelji 16. studenog 2016. izdali uhidbeni nalog zbog sumnje da je sudjelovao u krvavim napadima u Parizu i Saint Denisu (130 mrtvih), za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Njegov DNK pronađen je na prsluku s eksplozivom koji je aktivirao Brahim Abdeslam u restoranu Comptoir Voltaire u francuskoj prijestolnici i na pojasu koji je ostavio njegov brat Salah u Montrougeu, u pariškom predgrađu, u noći s 13. na 14. studenog 2015., navodi drugi izvor upoznat sa slučajem.

Istražitelji usto misle da je ostao u kontaktu s članovima džihadističke ćelije između napada u Parizu i napada u Bruxellesu 22. ožujka 2016. s 32 mrtvih, pošto je odmah nakon pokolja 13. studenog 2015. najvjerojatnije otišao u Siriju.

Pronašli tonske zapise razgovora

Analizom računala odbačenog u kantu za smeće nakon napada u belgijskoj prijestolnici, pronađeni su tonski zapisi razgovora u kojima je Najim Laachraoui, budući bruxelleski bombaš i jedan od stručnjaka ćelije za oružje, tražio savjete o eksplozivu od stanovitog "Mahmouda", za kojeg se smatra da je IS-ov stručnjak za oružje.

Istražitelji pretpostavljaju da bi potonji mogao biti Ahmad Alkhald, dodaje isti izvor.

Pod tim je imenom 20. rujna 2015. prijavljen s lažnom sirijskom putovnicom na grčkom otoku Lerosu, mjestu tranzita migranata, u isto vrijeme kad i dvojica drugih navodnih pripadnika ćelije, Sofiane Ayari i Osama Krayem. Tu je trojicu Salah Abdeslam zatim odvezao u noći s 2. na 3. listopada u Ulm, u Njemačkoj.

Salah Abdeslam, jedini preživjeli član skupine pariških napadača, u pritvoru je blizu Pariza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.