Stručnjak za geopolitiku: Mariupolj je Rusima ključna točka, grad će uskoro pasti

Screenshot: RTL

GEOSTRATEŠKI analitičar Vlatko Cvrtila u RTL-u Danas analizirao je rat u Ukrajini, ali i ruski plan nove ofenzive. Na početku se osvrnuo na susret austrijskog kancelara Karla Nehammera s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

"Prvo je bilo iznenađenje da ide tamo s obzirom na to da ni jedan europski čelnik ne ide, što je jasno u kontekstu onoga što se događa i nastojanja da se potpuno međunarodno izolira Putin. Ovo što nemamo informacije mislim da nije iznenađenje jer nije to bio sastanak koji bi trebao napraviti preokret u diplomatskim naporima. Vjerojatno je imao temu razgovora i austrijsku ovisnost o ruskom plinu jer je Austrija jedna od najovisnijih europskih država o ruskom plinu.

Štura priopćenja i da se nisu htjeli fotografirati je spašavanje obraza austrijskog kancelara jer ako se fotografirate s Putinom, to nije dobra poruka. Moglo bi se interpretirati da počinje nejedinstvo u EU, na što je Putin računao", kazao je te dodao da mu je Putin vjerojatno ponovio što je govorio i svim drugim europskim čelnicima. 

"Mariupolj će vjerojatno pasti"

Hrvatska je danas protjerala 24 Rusa iz veleposlanstva, a očekuje se da će Rusi uzvratiti istom mjerom. Cvrtila je komentirao što očekivati dalje.

"To njima nije iznenađenje. Kad bi se to dogodilo u normalnim okolnostima bez rata, onda bi to bilo značajno pogoršanje bilateralnih odnosa među državama. S obzirom na to da su druge europske države tako nešto učinile, jasna je poruka svih EU država, ne samo Hrvatske, ruskoj diplomaciji. Možda će se dogoditi to da protjeraju neke od naših diplomata, malobrojni su pa ne znam koga će. Možda vojnog izaslanika jer je pokazao otpor", kazao je.

Iz Mariupolja stižu vapaji branitelja u pomoć. Cvrtili je postavljeno pitanje do koje mjere će sada Rusija pojačati ofenzivu.

"Preusmjeravaju ciljeve prema istoku, oni su smanjili ciljeve od nacifikacije i demilitarizacije koja je podrazumijevala promjenu vlasti u Kijevu i osvajanje cijele Ukrajine. Idu prema regiji Donbas, ali i spajanje tih regija s Krimom, Mariupolj je jedna od ključnih točaka i uz svu silu napada grad će uskoro vjerojatno pasti", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.