Pobunjenici ušli u Gadafijev rodni grad Sirt, stotine izbjeglica u u panici napuštaju grad

POBUNJENIČKI vojnici danas tijekom dana ušli su u Gadafijev rodni grad Sirt, na kojeg su tijekom vikenda pokrenuli iznenadan napad. Grad se nalazio u trodnevnom okruženju, a pobunjenici se spremaju na masovan ulazak u središte. Čini se kako bi nakon nekoliko tjedana žestokog otpora, još jedan od Gadafijevih bastiona mogao pokleknuti.

UN-ov koordinator na odlasku za Libiju, Panos Moumtzis, kazao je kako su Ujedinjeni narodi jako zabrinuti za sigurnost civila u Sirtu. Stotine ljudi bježe iz Sirta dok pobunjenici bombardiraju grad.

BBC-jev reporter javlja kako neki od civila nisu uopće bili svjesni da je Tripoli pao. Prestravljeni su i govore kako su im pobunjenici zaprijetili da će im prerezati vratove ako napuste grad. Prema riječima reportera, civili su u ogromnoj opasnosti jer su se našli između dvije vatre. Gadafijevi pristaše žestoko brane pukovnikov rodni grad.

Strane kompanije ponovno crpe naftu u Libiji

Talijanska naftna kompanija Eni ponovno je pokrenula proizvodnju na jednom od svojih naftnih polja u Libiji. Eni, koji je bio jedan od najvećih naftnih proizvođača u Libiji prije pada Gadafijevog režima, ima namjeru u narednih nekoliko dana pokrenuti pogone i na drugim naftnim poljima u zemlji.

Ipak, projicirana proizvodnja zasad je manja od one koju su kompanije imale u predratno razdoblje. S radom su ponovno počele i francuska naftna kompanija Total, te libijska državna firma Agoco.

Stručnjaci procjenjuju da će biti potrebno najmanje godinu dana da Libija dosegne razinu produkcije koju je imala prije početka sukoba, a koja je iznosila 1,6 milijuna barela nafte na dan.

Nova vlast u Libiji uspjela je pod vlastitu kontrolu staviti sve relevantne ekonomske  objekte i središta u zemlji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.