Strah od BMW-a: Direktor državnog zavoda sakrio skupocjeni Mercedes

"RAVNATELJ državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željko Topić, ovisno o raspoloženju, vozi malo Audi 6, a malo Mercedes E280 CDI kojega, uz postojeću službenu garažu na lokaciji Vukovarska 78, skriva u arhivi 'garažiranog' među papirima i stolovima, dok je arhiva smještena na otvorenoj recepciji", stoji u otvorenom pismu  djelatnika Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koji su priložili i fotografije kojima upozoravaju na ničim opravdan previsoki dužnosnički standard službenog prijevoza i opremanja Zavoda.

Treba hitna kontrola

Štoviše, djelatnici upozoravaju na činjenicu da DZIV raspolaže i posebnom recepcijom na prvom katu zgrade u kojoj ima uredski prostor, iako u prizemlju već postoje dvije recepcije na kojima je angažirana i zaštitarska služba. Ovakva dodatna recepcija, prema navodima djelatnika, proračun godišnje košta 120.000 kuna.

"Dok Sindikat pred svojim članstvom i javnošću brani sporazum o smanjenju plaća koji je potpisao, između ostalog i argumentima o potrebi zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima, ovakvi ga primjeri trošenja proračunskog novca dovode u situaciju preispitivanja odluke o potpisivanju sporazuma", stoji na službenim stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Upravo zbog ovog i ostalih slučajeva ovaj će Sindikat tražiti od Vlade RH hitnu unutarnju kontrolu trošenja proračunskih sredstava u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, izvješće o utvrđenom stanju i poduzetim mjerama.

Ministrima zrakoplove?

"Možda bi vozilo klase Golfa ipak bilo primjerenije vozilo za ravnatelja jednog državnog zavoda od Mercedesa. Ako ravnatelji zavoda voze Mercedese, znači li to da ministrima treba kupiti zrakoplove?", stoji na kraju reakcije Sindikata.

"Ako netko tamo drži arhivsku građu, čini to na svoju ruku"

Iz Zavoda smo u poslijepodnevnim statima dobili neslužbenu reakciju, s obzirom da je direktor Topić na službenom putu. Kažu nam da je prostor za koji njihove kolege iz Zavoda kažu da je arhiva, zapravo garažni prostor, neprimjeren za držanje arhivske građe. Ako ga netko i koristi na taj način "to čini na svoju ruku" jer se ponekad događa da procuri odvod, što može oštetiti dokumente, navode. Na kraju krajeva, Mercedesa ondje parkira vozač, a ne direktor osobno.

Što se tiče Topićevog prisvajanja Audija i Mercedesa i naizmjeničnog vozanja, jedva smo uspjeli doći do odgovora na pitanje koristi li te automobile itko drugi osim direktora. Rečeno nam je da, sukladno proceduri za korištenje službenog automobila kupljenog sredstvima Vlade, svatko nižeg ranga u Zavodu može koristiti te automobile ako se radi o opravdanoj svrsi, a o pismenom zahtjevu za korištenje odlučuje opet direktor.

"Pitanje je vremena kada će Audi otići u otpis"

Mercedes je, kažu, uredno nabavljen sredstvima koje je odobrilo Ministarstvo financija, putem javnog natječaja 2007. godine i prema nalazu Državne revizije koji im je stigao u ponedjeljak, tvrde, nikakvih nepravilnosti što se njegovog korištenja tiče - nije bilo. Audi je, pak, staro vozilo, zasad ne znamo koje točno godine je kupljen, no otpisan je i pitanje je vremena kada će i otići u otpis, kažu u Zavodu. Dotad ga koriste zaposlenici Zavoda za odlaske na službeni put.

Specijalna recepcija koju spominju zaposlenici u priopćenju bila je potrebna kako bi se ograničio pristup sobama Zavoda koji barata povjerljivim informacijama, te kako bi se udovoljilo drugim sigurnosnim zahtjevima, poput protupožarnih pravila, dolaska raznih stranaka u Zavod i slično. Taj dio je renoviran 2007. godine i ulaganje je bilo jednokratno, naglašavaju, a od tada pa na dalje ta recepcija košta koliko i godišnja plaća portira koji na njoj sjede.

U večernjim satima stiglo je i službeno priopćenje za javnost koje potpisuje Ljiljana Kuterovac, zamjenica ravnatelja Zavoda. U njemu se ponajprije navodi da su prozivke ravnatelja posljedica animoziteta i jala slabije rangiranih u Zavodu, te se u osnovi ponavljaju argumenti koji su nam izrečeni u telefonskom razgovoru. Cjelovitu reakciju moguće je pročitati na sljedećem linku: 

I.Ć./A.B.
Foto: Sdlsn.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.